Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Rituximab ook inzetbaar bij ziekte van Wegener

Door Merel Dercksen 

Net als bij andere auto-immuunziekten die de nieren aantasten, lijkt het nieuwe medicijn Rituximab ook te gebruiken bij de ziekte van Wegener. Het werkt ongeveer net zo goed als de standaardtherapie met cyclofosfamide (Endoxan), blijkt uit deels Nederlands onderzoek. Maar ook dit middel kent serieuze bijwerkingen.

Het medicijn Rituximab, dat behoort tot de biologicals, wordt bij steeds meer auto-immuunziekten ingezet. Biologicals zijn relatief nieuwe medicijnen, die heel selectief een bepaald eiwit of cel kunnen uitschakelen. In het geval van Rituximab worden de B-cellen uitgeschakeld. B-cellen maken deel uit van het afweersysteem en spelen een belangrijke rol bij bloedvatontstekingen (vasculitis). In het tijdschrift the New England Journal of Medicine verschenen afgelopen week twee studies naar de toepassing van Rituximab bij ANCA-geassocieerde vasculitis. Deze inflammatoire ziektes kunnen ook de nieren aantasten.

Het ene onderzoek richtte zich op de vraag of Rituximab bij patiŽnten met ANCA-geassocieerde vasculitiden tenminste gelijkwaardig is aan cyclofosfamide. Dit cytostaticum is nu een gangbaar medicijn, maar het is minder selectief dan Rituximab en het gebruik ervan gaat gepaard met ernstige bijwerkingen, zoals infecties en op langere termijn bijvoorbeeld blaaskanker. Hoewel ook biologicals ernstige bijwerkingen kunnen geven, is het daarom toch de moeite waard om een alternatief voor cyclofosfamide te onderzoeken. Voor deze studie kregen patiŽnten met de ziekte van Wegener of microscopische polyangiitis een behandeling met Rituximab, of met cyclofosfamide. Hieruit bleek dat Rituximab niet onderdoet voor cyclofosfamide en dat patiŽnten die regelmatig opvlammingen van de vasculitis hebben, zelfs iets beter op het nieuwe middel dan op het oude reageren.

Het tweede onderzoek is gedeeltelijk uitgevoerd aan de universiteit Maastricht. Hierin probeerden de onderzoekers na te gaan of een therapie gebaseerd op Rituximab bij ANCA-geassocieerde vasculitis in de nieren veiliger is dan de standaardbehandeling die grotendeels op cyclofosfamide leunt. Aan dit onderzoek namen alleen patiŽnten deel bij wie de diagnose nieuw was gesteld en die dus nog geen eerdere behandeling hadden ondergaan. Ook konden de onderzoekers van tevoren niet weten bij wie er regelmatig sprake is van terugvallen.

Net als in het eerste onderzoek gaven beide medicijnen vergelijkbare resultaten bij het onderdrukken van de ziekte. Maar ook in andere opzichten bleken de twee therapieŽn hier gelijkwaardig: het aantal ernstige bijwerkingen was ongeveer even groot in beide groepen, net als het percentage overleden patiŽnten. De onderzoekers concluderen dan ook dat bij ernstige ANCA-geassocieerde vasculitis in de nieren, een behandeling op basis van Rituximab niet superieur is aan de standaard intraveneuze cyclofosfamidetherapie.

Rituximab behoort tot de zogenaamde dure geneesmiddelen; het is niet opgenomen in het Nederlandse Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) en ziekenhuizen moeten een deel van de kosten zelf dragen. De indicaties waarbij het voorgeschreven mag worden zijn een klein aantal vormen van kanker en ernstige reumatoÔde artritis. Het wordt soms al wel 'off label' gebruikt bij auto-immuunziekten als systemische lupus erythematodes en vasculitis, zoals in het hier genoemde onderzoek.

Merel Dercksen

sterren Gepubliceerd: maandag 19-07-2010
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier