Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Reportage over afvallen om een nier te kunnen doneren

Door Merel Dercksen 

Wanneer: donderdag 08-07-2010

Op donderdag 8 juli brengt 'Koppen XL' het verhaal van Samantha Lamb, die een dieet volgt waar erg veel van afhangt. Haar man Andy heeft dringend een nier nodig en Samantha is een geschikte donor, maar de dokters vinden een operatie te riskant omdat zij veel te zwaar is.

Samantha weegt 120 kilogram. Een operatie is volgens de dokters veel te riskant, tenzij ze minstens 22 kilogram afvalt. En het moet snel gaan, want Andyís toestand gaat er snel op achteruit. Over enkele maanden zullen zijn nieren het volledig begeven en dan zal hij enkel kunnen overleven met dialyses, maar die verzwakken zijn hart. Voor Samantha is de boodschap overduidelijk. Ze moet en ze zal vermageren.

De van oorsprong Britse reportage (BBC, Oorspronkelijke titel: Diet or my husband dies) volgt het gezin Lamb in zijn gezamenlijke strijd om Samantha te helpen vermageren en zo het leven van Andy te kunnen redden.

'Koppen XL', donderdag 8 juli om 21:05 uur

Zender: Eťn

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-07-2010
Bron: TV-Visie | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • A., B.
  10-07-2010 17:05

  Waarom je idiale gewicht maar aanhouden tot de transplantatie Michel? Hou je er wel rekening mee dat je dan ook "maar" op ťťn nier "draait"? Gťťn prŤmature kritiek hoor! Je enkel tot nadenken aanzetten en je wijzen op een gezonde BMI.
  Mvg.

 • Michel, Merksem
  09-07-2010 11:42

  oei oei...
  120 kg 22 is nog altijd zwaar voor een operatie.
  Ikzelf ben 1,73 m groot en woog 84 kg en ga ook een nier aan mijn zoon geven.
  Na een controle bij de chirurg moest ik minstens 5 kg afvallen. Momenteel weeg ik 72 kg en probeer dit te houden tot de transplantatie kan doorgaan.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier