Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Regels en eigenbelang houden goed donatiesysteem tegen'

Door Merel Dercksen 

Foto: Website Bayerische Staatsregierung

Dr. Bruno Meiser

Volgens Bruno Meiser, president van Eurotransplant, zouden er veel meer goede transplantaties kunnen plaatsvinden als bepaalde regels aangepast of opgeheven zouden worden. En vooral ook als landen meer bereid waren tot samenwerking.

Meiser, zelf hartchirurg, is leider van het transplantatiecentrum aan de universiteit in MŁnchen. In zijn eigen land is de hele donatieprocedure veel te bureaucratisch, vindt hij. Daardoor vinden er minder donaties plaats dan mogelijk zou zijn. 'Bovendien kunnen er problemen met het tariefrecht optreden'. Duitsland keert relatief lage vergoedingen uit aan ziekenhuizen waar organen uitgenomen worden bij overleden donoren.

In Europees verband ziet Meiser veel te weinig samenwerking. Bij Eurotransplant, dat de uitwisseling van geschikte donororganen tussen de aangesloten landen coŲrdineert, zijn zeven landen aangesloten. Meiser wil graag dat daar nog meer landen bijkomen. Maar hij ziet in de meeste landen 'nationaal egoÔsme': die willen de donororganen die uit eigen land afkomstig zijn, voor hun eigen burgers gebruiken. Daardoor wordt het vooral voor moeilijk te matchen patiŽnten lastiger, op tijd een geschikt orgaan te vinden. 'Een patiŽnt uit Berlijn kan nu geen donorlever uit Polen krijgen,' uit Meiser zijn kritiek.

De Europese Commissie en het Europees Parlement willen dat landen meer gaan samenwerken op het gebied van donatie en transplantatie. Maar aansluiting bij een gezamenlijk verdelingssysteem hebben ze niet verplicht gesteld.

sterren Gepubliceerd: zondag 25-07-2010
Bron: Die Welt | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier