Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Reclame Code Commissie tikt VWS op de vingers

Door Redactie NierNieuws 

De Reclame Code Commissie heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opdracht gegeven om de informatie op orgaandonatie.nu aan te passen. Daar zou onvoldoende uitgewerkt staan wat er gebeurt bij donatie na overlijden. VWS gaat in beroep, omdat zij de verwijzing naar de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), waar de procedure beschreven staat, voldoende acht.

Orgaandonatie.nu is een website die hoort bij de campagne van de overheid om meer mensen zich als orgaandonor te laten registreren. De commissie had een klacht gekregen van burgers die vinden dat de informatie op deze site misleidend is: de site gaat in principe over donatie na overlijden, maar er staat niet goed toegelicht wat dat inhoudt.

De kern van de klacht komt voort uit dat de meeste donaties na overlijden gedaan worden door mensen die hersendood zijn. Hierbij vertonen de hersenen geen enkele activiteit meer, en kunnen ze geen processen meer aansturen in het lichaam. Ook de hartslag of ademhaling niet. Juridisch is afgesproken, dat iemand dan overleden is.

Maar als iemand in dit stadium nog beademd wordt, krijgen de organen nog zuurstof. Een voorraadje voedingsstoffen is er ook altijd nog wel. Organen maken geen onderscheid tussen zuurstof die een persoon zelfstandig heeft ingeademd, en zuurstof die door een machine is toegediend. Zolang er geen andere onoverkomelijke schade optreedt door het afsterven van de hersenen, werken ze daarom door. Denk aan een nier in een kweekbakje: als je die voedingsstoffen en zuurstof geeft, gaat 'ie het gewoon doen. Maar, stellen degenen die een klacht hebben ingediend: omdat de organen doorwerken, is de persoon niet werkelijk overleden. En de overheid is hier huichelachtig over.

Volgens de Reclame Code Commissie moet het ministerie op de site duidelijker vertellen wat er met een hersendode donor gebeurt. Die informatie is 'essentieel voor de beslissing of men zich als donor zal laten registreren', aldus de commissie. 'In zoverre schaadt de uiting het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben in de juistheid en volledigheid van een reclame-uiting van de overheid.'

VWS gaat in beroep tegen de uitspraak. Op de site orgaandonatie.nu - waar overigens sowieso nauwelijks informatie gegeven wordt, het is meer een uithangbord - wordt verwezen naar de site van de NTS. Hier staat de procedure beschreven. Volgens VWS is dat voldoende. Uitspraken waartegen nog beroep kan of zal worden aangetekend, zijn nog niet te vinden op de site van de Stichting Reclame Code.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-09-2016
Bron: AD | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »


Reclame Code Commissie tikt VWS op de vingers

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier