Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Reclame Code Commissie tikt VWS op de vingers

Door Redactie NierNieuws 

De Reclame Code Commissie heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opdracht gegeven om de informatie op orgaandonatie.nu aan te passen. Daar zou onvoldoende uitgewerkt staan wat er gebeurt bij donatie na overlijden. VWS gaat in beroep, omdat zij de verwijzing naar de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), waar de procedure beschreven staat, voldoende acht.

Orgaandonatie.nu is een website die hoort bij de campagne van de overheid om meer mensen zich als orgaandonor te laten registreren. De commissie had een klacht gekregen van burgers die vinden dat de informatie op deze site misleidend is: de site gaat in principe over donatie na overlijden, maar er staat niet goed toegelicht wat dat inhoudt.

De kern van de klacht komt voort uit dat de meeste donaties na overlijden gedaan worden door mensen die hersendood zijn. Hierbij vertonen de hersenen geen enkele activiteit meer, en kunnen ze geen processen meer aansturen in het lichaam. Ook de hartslag of ademhaling niet. Juridisch is afgesproken, dat iemand dan overleden is.

Maar als iemand in dit stadium nog beademd wordt, krijgen de organen nog zuurstof. Een voorraadje voedingsstoffen is er ook altijd nog wel. Organen maken geen onderscheid tussen zuurstof die een persoon zelfstandig heeft ingeademd, en zuurstof die door een machine is toegediend. Zolang er geen andere onoverkomelijke schade optreedt door het afsterven van de hersenen, werken ze daarom door. Denk aan een nier in een kweekbakje: als je die voedingsstoffen en zuurstof geeft, gaat 'ie het gewoon doen. Maar, stellen degenen die een klacht hebben ingediend: omdat de organen doorwerken, is de persoon niet werkelijk overleden. En de overheid is hier huichelachtig over.

Volgens de Reclame Code Commissie moet het ministerie op de site duidelijker vertellen wat er met een hersendode donor gebeurt. Die informatie is 'essentieel voor de beslissing of men zich als donor zal laten registreren', aldus de commissie. 'In zoverre schaadt de uiting het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben in de juistheid en volledigheid van een reclame-uiting van de overheid.'

VWS gaat in beroep tegen de uitspraak. Op de site orgaandonatie.nu - waar overigens sowieso nauwelijks informatie gegeven wordt, het is meer een uithangbord - wordt verwezen naar de site van de NTS. Hier staat de procedure beschreven. Volgens VWS is dat voldoende. Uitspraken waartegen nog beroep kan of zal worden aangetekend, zijn nog niet te vinden op de site van de Stichting Reclame Code.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-09-2016
Bron: AD | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Reclame Code Commissie tikt VWS op de vingers

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier