Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Reclame Code Commissie tikt VWS op de vingers

Door Redactie NierNieuws 

De Reclame Code Commissie heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opdracht gegeven om de informatie op orgaandonatie.nu aan te passen. Daar zou onvoldoende uitgewerkt staan wat er gebeurt bij donatie na overlijden. VWS gaat in beroep, omdat zij de verwijzing naar de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), waar de procedure beschreven staat, voldoende acht.

Orgaandonatie.nu is een website die hoort bij de campagne van de overheid om meer mensen zich als orgaandonor te laten registreren. De commissie had een klacht gekregen van burgers die vinden dat de informatie op deze site misleidend is: de site gaat in principe over donatie na overlijden, maar er staat niet goed toegelicht wat dat inhoudt.

De kern van de klacht komt voort uit dat de meeste donaties na overlijden gedaan worden door mensen die hersendood zijn. Hierbij vertonen de hersenen geen enkele activiteit meer, en kunnen ze geen processen meer aansturen in het lichaam. Ook de hartslag of ademhaling niet. Juridisch is afgesproken, dat iemand dan overleden is.

Maar als iemand in dit stadium nog beademd wordt, krijgen de organen nog zuurstof. Een voorraadje voedingsstoffen is er ook altijd nog wel. Organen maken geen onderscheid tussen zuurstof die een persoon zelfstandig heeft ingeademd, en zuurstof die door een machine is toegediend. Zolang er geen andere onoverkomelijke schade optreedt door het afsterven van de hersenen, werken ze daarom door. Denk aan een nier in een kweekbakje: als je die voedingsstoffen en zuurstof geeft, gaat 'ie het gewoon doen. Maar, stellen degenen die een klacht hebben ingediend: omdat de organen doorwerken, is de persoon niet werkelijk overleden. En de overheid is hier huichelachtig over.

Volgens de Reclame Code Commissie moet het ministerie op de site duidelijker vertellen wat er met een hersendode donor gebeurt. Die informatie is 'essentieel voor de beslissing of men zich als donor zal laten registreren', aldus de commissie. 'In zoverre schaadt de uiting het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben in de juistheid en volledigheid van een reclame-uiting van de overheid.'

VWS gaat in beroep tegen de uitspraak. Op de site orgaandonatie.nu - waar overigens sowieso nauwelijks informatie gegeven wordt, het is meer een uithangbord - wordt verwezen naar de site van de NTS. Hier staat de procedure beschreven. Volgens VWS is dat voldoende. Uitspraken waartegen nog beroep kan of zal worden aangetekend, zijn nog niet te vinden op de site van de Stichting Reclame Code.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-09-2016
Bron: AD | Nog geen reacties
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »


Reclame Code Commissie tikt VWS op de vingers

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier