Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Radiogolven geschikt voor behandeling alle kleine niertumoren

Door Merel Dercksen 

Het laten afsterven van kleine niertumoren door middel van radiogolven, lijkt een goed alternatief voor een operatie. Deze methode zou dus niet alleen bewaard hoeven worden voor patiŽnten die om welke reden dan ook niet geopereerd kunnen worden. In de eerste paar jaar is het risico op terugkeer van de tumor in elk geval erg laag en de ingreep is minder belastend.

Radiofrequentie-ablatie (RFA), wordt meestal toegepast om niertumoren te verwijderen bij mensen die maar ťťn nier hebben of om een andere reden verhoogd risico lopen bij een operatie. De techniek maakt gebruik van radiogolven die door een elektrode gestuurd worden. De elektrode wordt in de tumor gestoken en door de radiogolven warmt de tumor op. Hierdoor sterven de tumorcellen af.

Radiologen en urologen van de University of Texas in Dallas hebben de techniek nu ook gebruikt bij patiŽnten die op de nierkanker na gezond waren, en best geopereerd hadden kunnen worden. De 63 patiŽnten hadden een kleine tumor, met een gemiddelde doorsnede van 2,1 cm. In het grootste deel van de gevallen ging het om niercelcarcinoom. Er waren ook patiŽnten bij met een angiomyolipoom of een oncocytoom.

De nierfunctie nam door de ingreep af met niet meer dan gemiddeld twee procentpunt. En de eerste tekenen van terugkeer van de tumoren traden pas op na ruim vier jaar. Bij slechts ťťn patiŽnt moest de aangedane nier na vierenhalf jaar alsnog worden verwijderd, als gevolg van terugkerend niercelcarcinoom.

Van de standaardbehandeling, operatieve verwijdering van de tumor en een deel van de nier, is bekend dat het risico op terugkeer van de kanker zeer klein is, zelfs na twintig jaar. Van RFA is nog niet bekend wat de resultaten op zo'n lange termijn zijn. Maar volgens de onderzoekers uit Dallas lijkt het een effectieve behandeling voor kleine niertumoren, ook bij patiŽnten die gezond genoeg zijn om geopereerd te worden. De nierfunctie blijft erg goed behouden, en de ingreep is relatief eenvoudig uit te voeren.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-10-2009
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier