Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Radicale koerswijziging NierpatiŽntenvereniging

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De radicale koerswijziging van de NierpatiŽnten Vereniging Nederland op het gebied van levende donatie is opmerkelijk. Levende donatie was tot op heden volgens de NVN een lapmiddel, postmortale donatie verdiende altijd de voorkeur. En over Samaritaans donatie werd al helemaal niet gesproken.

De standpuntswijziging is des te opvallender omdat hij komt nu er een mediahype is ontstaan rond het geval-Adrie de Graaf. De man die via een advertentie een Samaritaanse donor vond. Een werkwijze die zelfs door minister Klink min of meer is geaccordeerd.

Ook is het buitengewoon dat de NVN met deze koerswijziging adverteert. In haar jaarverslag 2008 stelde de vereniging vorige maand nog vast, dat 'druk van buiten de kring van donor of ontvanger om te kiezen voor een bepaalde methode van transplantatie niet mag voorkomen.' Adverteren voor Samaritaanse donoren is met deze stellingname nogal in strijd.

Minder dan een jaar geleden richtte Joop van Lier de Vereniging van Nierdonoren op. Hij pleit met zijn vereniging vooral voor meer aandacht voor levende donoren en meent zeker te weten dat levende donatie de wachtlijst oplost. Kennelijk is de NVN hiervan ook overtuigd geraakt en probeert nu mee te liften op het succes van Van Lier c.s. De oude standpunten van de NVN blijken dan ook niet langer houdbaar.

Waarom de NierpatiŽntenvereniging zo de nadruk legt op Samaritaanse donatie is onduidelijk. Het stimuleren van levende donatie door familie en vrienden zou ook al een forse koerswijziging inhouden. En in ieder geval geen dwingend beroep doen op de gevoelens van mensen die zich nu wellicht gedwongen voelen een wildvreemde te helpen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-07-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • NVN, Bussum
    27-07-2009 16:50

    Er is met deze actie geen standpuntwijziging beoogd en dat valt daar ook niet uit af te leiden. Wij voeren al jaren actie voor een betere orgaandonatiewetgeving. Dat is vooral gericht op het postmortale donatie. Wij hebben in 2008 na de ledenraadpleging in mei gemeend dat levende donatie gelijkwaardig is aan postmortaal, mede gezien de realiteit omtrent levende nierdonatie. Dat wij nu een oproep doen tot Samaritaanse donatie betekent niet dat wij nu levende donatie meer propageren. Sterker, het is feitelijk de eerste echte ďactieĒ aangaande levende donatie. Afgezet tegen alle inspanningen die we hebben gedaan omtrent postmortale donatie, komt levende donatie er dus nog bekaaid vanaf qua aandacht van de NVN. We willen juist de Nederlandse bevolking er op wijzen dat er veel meer mensen wachten op hun Barmhartige Samaritaan, hetzij via levende hetzij via postmortale donatie. Voor de goed verstaander natuurlijk een aanklacht tegen het huidige kabinetsbeleid en een oproep orgaandonor te worden.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier