Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Raad van State had orgaandonatiesystemen moeten vergelijken'

Door Jeroen van Setten 

Als het aan de Raad van State lag, maakte het oorspronkelijke wetsvoorstel van maart 2013 van Pia Dijkstra (D66) om in Nederland een actief donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren, weinig kans. De Raad, het hoogste adviesorgaan van de regering, zegt in haar advies dat ADR op die manier 'een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht' is.

In het advies, dat dateert van april 2013 maar pas recent openbaar werd gemaakt, stond ook dat het voorgestelde systeem 'inbreuk op het recht van onaantastbaarheid van het menselijk lichaam' maakt. Sowieso mag volgens de Raad een arts wettelijk niet ingrijpen zonder toestemming van de patiënt. Intussen heeft Dijkstra een flink aantal aanpassingen gedaan en is het wetsvoorstel in herziene vorm ingediend.

Volgens de indieners klopt de oorspronkelijke kritiek, die vanochtend plotseling groot werd gebracht in het Algemeen Dagblad alsof het afkomstig was uit een recent advies van de Raad, dan ook niet meer. De aanpassingen die Dijkstra tussen april en december doorvoerde betroffen vooral de zwaarste kritiekpunten. De mening van nabestaanden telt nu alsnog mee als iemand automatisch geregistreerd staat als donor. Mensen kunnen in het aangepaste voorstel elke dag van mening veranderen en de registratie kan gewijzigd worden als iemand wilsonbekwaam blijkt.

Menno Loos van 2MH vindt de opmerking van de Raad van State over het zelfbeschikkingsrecht zeer onterecht: 'In het huidige systeem is al helemaal geen sprake van zelfbeschikking', zo stelt hij. 'Als iemand nu niet geregistreerd staat, beslissen de nabestaanden namelijk.' Volgens Loos had de Raad ook naar het huidige systeem moeten kijken alvorens een advies uit te brengen. 'Alleen uit een vergelijking kun je namelijk opmaken of het ene of het andere systeem de voorkeur verdient, zegt hij.

Het is niet de eerste keer dat getracht wordt een ADR systeem in Nederland ingevoerd te krijgen. Telkens zonder resultaat, hoewel dat de laatste keer op het nippertje was. Het is ook dit keer de vraag of het wetsvoorstel van Dijkstra na de zomer een meerderheid gaat halen in de Tweede Kamer.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-01-2014 | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »


'Raad van State had orgaandonatiesystemen moeten vergelijken'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier