Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Raad van State had orgaandonatiesystemen moeten vergelijken'

Door Jeroen van Setten 

Als het aan de Raad van State lag, maakte het oorspronkelijke wetsvoorstel van maart 2013 van Pia Dijkstra (D66) om in Nederland een actief donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren, weinig kans. De Raad, het hoogste adviesorgaan van de regering, zegt in haar advies dat ADR op die manier 'een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht' is.

In het advies, dat dateert van april 2013 maar pas recent openbaar werd gemaakt, stond ook dat het voorgestelde systeem 'inbreuk op het recht van onaantastbaarheid van het menselijk lichaam' maakt. Sowieso mag volgens de Raad een arts wettelijk niet ingrijpen zonder toestemming van de patiënt. Intussen heeft Dijkstra een flink aantal aanpassingen gedaan en is het wetsvoorstel in herziene vorm ingediend.

Volgens de indieners klopt de oorspronkelijke kritiek, die vanochtend plotseling groot werd gebracht in het Algemeen Dagblad alsof het afkomstig was uit een recent advies van de Raad, dan ook niet meer. De aanpassingen die Dijkstra tussen april en december doorvoerde betroffen vooral de zwaarste kritiekpunten. De mening van nabestaanden telt nu alsnog mee als iemand automatisch geregistreerd staat als donor. Mensen kunnen in het aangepaste voorstel elke dag van mening veranderen en de registratie kan gewijzigd worden als iemand wilsonbekwaam blijkt.

Menno Loos van 2MH vindt de opmerking van de Raad van State over het zelfbeschikkingsrecht zeer onterecht: 'In het huidige systeem is al helemaal geen sprake van zelfbeschikking', zo stelt hij. 'Als iemand nu niet geregistreerd staat, beslissen de nabestaanden namelijk.' Volgens Loos had de Raad ook naar het huidige systeem moeten kijken alvorens een advies uit te brengen. 'Alleen uit een vergelijking kun je namelijk opmaken of het ene of het andere systeem de voorkeur verdient, zegt hij.

Het is niet de eerste keer dat getracht wordt een ADR systeem in Nederland ingevoerd te krijgen. Telkens zonder resultaat, hoewel dat de laatste keer op het nippertje was. Het is ook dit keer de vraag of het wetsvoorstel van Dijkstra na de zomer een meerderheid gaat halen in de Tweede Kamer.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-01-2014 | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


'Raad van State had orgaandonatiesystemen moeten vergelijken'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier