Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Raad van State had orgaandonatiesystemen moeten vergelijken'

Door Jeroen van Setten 

Als het aan de Raad van State lag, maakte het oorspronkelijke wetsvoorstel van maart 2013 van Pia Dijkstra (D66) om in Nederland een actief donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren, weinig kans. De Raad, het hoogste adviesorgaan van de regering, zegt in haar advies dat ADR op die manier 'een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht' is.

In het advies, dat dateert van april 2013 maar pas recent openbaar werd gemaakt, stond ook dat het voorgestelde systeem 'inbreuk op het recht van onaantastbaarheid van het menselijk lichaam' maakt. Sowieso mag volgens de Raad een arts wettelijk niet ingrijpen zonder toestemming van de patiënt. Intussen heeft Dijkstra een flink aantal aanpassingen gedaan en is het wetsvoorstel in herziene vorm ingediend.

Volgens de indieners klopt de oorspronkelijke kritiek, die vanochtend plotseling groot werd gebracht in het Algemeen Dagblad alsof het afkomstig was uit een recent advies van de Raad, dan ook niet meer. De aanpassingen die Dijkstra tussen april en december doorvoerde betroffen vooral de zwaarste kritiekpunten. De mening van nabestaanden telt nu alsnog mee als iemand automatisch geregistreerd staat als donor. Mensen kunnen in het aangepaste voorstel elke dag van mening veranderen en de registratie kan gewijzigd worden als iemand wilsonbekwaam blijkt.

Menno Loos van 2MH vindt de opmerking van de Raad van State over het zelfbeschikkingsrecht zeer onterecht: 'In het huidige systeem is al helemaal geen sprake van zelfbeschikking', zo stelt hij. 'Als iemand nu niet geregistreerd staat, beslissen de nabestaanden namelijk.' Volgens Loos had de Raad ook naar het huidige systeem moeten kijken alvorens een advies uit te brengen. 'Alleen uit een vergelijking kun je namelijk opmaken of het ene of het andere systeem de voorkeur verdient, zegt hij.

Het is niet de eerste keer dat getracht wordt een ADR systeem in Nederland ingevoerd te krijgen. Telkens zonder resultaat, hoewel dat de laatste keer op het nippertje was. Het is ook dit keer de vraag of het wetsvoorstel van Dijkstra na de zomer een meerderheid gaat halen in de Tweede Kamer.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-01-2014 | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »


'Raad van State had orgaandonatiesystemen moeten vergelijken'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier