Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Quinoa-hype kan gevaarlijk zijn voor dialysepatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Onder verwijzing naar dialyseaanbieders als Fresenius en DaVita waarschuwt de site Kidneybuzz dialysepatiënten voor quinoa. Het hippe pseudograan zou gevaarlijk kunnen zijn doordat het veel fosfaat en kalium bevat.

Het is geen nieuws: wat we voor de algemene bevolking als gezonde voeding beschouwen, is vaak helemaal niet zo goed voor dialysepatiënten. Volkswijsheidclaims als 'verlaagt de bloeddruk' betekenen vaak dat een voedingsmiddel veel kalium bevat, en dat is voor dialysepatiënten juist gevaarlijk. Andersom bevordert het voedingspatroon van dialysepatiënten de gezondheid van mensen met een betere nierfunctie meestal niet.

Maar dat niet iedere dialysepatiënt zich hiervan continu bewust is, blijkt uit signalen die overwaaien uit de Verenigde Staten. Ook daar is het Peruaanse 'wondergraan' quinoa populair. Het zou de bloeddruk verlagen en goed zijn voor het hart. Regelmatig melden dialysepatiënten dat ze er dol op zijn, en het veel eten - juist ook omdat het zo gezond heet te zijn.

Volgens dialyseaanbieder Fresenius zijn de eiwitten in quinoa van lage kwaliteit, en dus moeilijk opneembaar, wat het risico op eiwitondervoeding verhoogt als dialysepatiënten er veel van eten. DaVita voegt daar aan toe dat het voedingsmiddel veel fosfaat bevat. Vergeleken met witte rijst, dat door de organisatie als een beter alternatief wordt aanbevolen, is dat ook zo: 152 versus 42 mg per ons, na het koken (bron: NEVO). En dan bevat het ook nog eens veel meer kalium dan veel andere granen: vergeleken met witte rijst zelfs zes keer zo veel.

Het op grote schaal quinoa kauwen is een hype waarvan niemand weet hoe lang hij zal voortduren. Maar dat dialysepatiënten met hypes moeten uitkijken is in dit geval weer eens aangetoond. Gezond voor "iedereen" is voor dialysyepatiënten heel erg betrekkelijk. Voorzichtigheid is dus geboden.

sterren Gepubliceerd: maandag 05-12-2016
Bron: Kidneybuzz | Reacties (7)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sophie Luderer, Nijmegen
  13-12-2016 14:34

  Ben het eens met Charles van Bebber. Het is goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt, dat men zich in ieder geval bewust wordt van wat er in producten zit en dat Ďsuperfoodsí niet ook automatisch Ďsuperí zijn bij een dieet bij nierziekte. Maar ik mis de nuance. Het zou interessant geweest zijn als bij deze onderzoeken ook de bloeduitslagen beoordeeld waren, want de hogere hoeveelheid kalium in quinoa wordt inderdaad waarschijnlijk minder goed in het bloed opgenomen door de grote hoeveelheid voedingsvezel. Toevallig zocht ik vorige week iets uit over kalium in volkorenbrood versus wit brood, waarbij ik gewezen werd op een onderzoek (Cummings J.H., 1976) dat aangeeft dat een hogere vezelinname de kaliumuitscheiding met de ontlasting verhoogt. En wat betreft de relatief hoge hoeveelheid fosfaat: fosfaat uit plantaardige producten wordt voor 50% opgenomen in het bloed (ter vergelijking: fosfaat uit dierlijke producten voor 60% en uit additieven voor maar liefst 95%). Kortom, zoals wel vaker Ďmeer onderzoek is nodig omÖí En vraag om persoonlijk advies bij uw diŽtist...

 • T. Vogels, Eindhoven
  13-12-2016 14:11

  Beste Johannes en geachte redactie,

  Ik wil ook even uitleggen dat "even Googelen" en daaruit concluderend dat Fresenius en Davita in een kwaad daglicht gezet moeten worden. Ik kom vrij regelmatig in de VS en ben ook lid van de NKF/CNSW dus durf te stellen dat dit met de informatie over quinoa met de beste bedoelingen is aangegeven. Dat staat ook helemaal los van de goede rol die dit soort producten verdient in een gezond dieet. Echter de terminologie "gezond" is een lastig fenomeen. Immers gebruik van dieetzout is op zichzelf niet slecht maar wel verraderlijk door de toevoeging van kaliumzout waarvan menigeen zich niet bewust is. Dat is ook geen probleem voor mensen zonder nierfalen maar wel risicovol als je dat niet weet. Dus het zou een kunstfout zijn van beide firma's om het niet aan hun patiŽnten te melden. Alhoewel ik me ook bewust ben van de commerciŽle doelstelling van beide firma's zijn hun inspanningen om tot betere patiŽntenzorg te komen algemeen erkend.

  Dus ik denk dat de reactie van de redactie hiermee nog meer evenwichtige voeding heeft gekregen.

  Met vriendelijke groet,

  TheodŰr

 • Redactie, Utrecht
  13-12-2016 13:33

  Dat Fresenius en Davita commerciŽle dialyseaanbieders zijn, lijkt ons geen reden voor ze om quinoa in een kwaad daglicht te stellen voor dialysepatiŽnten. Ook bezitten deze bedrijven voor zover wij kunnen nagaan geen rijstplantages of zijn ze anderszins betrokken bij de productie van rijst. Overigens bevat zilvervliesrijst ongeveer een derde meer kalium dan witte rijst.

 • Johannes, Leiden
  11-12-2016 04:19

  DaVita en Fresenius: even googelen en je weet al snel weer voldoende. Totaal niet objectief -- een schande dat de "medische industrie" de burger weer allerhande angsten aanpraat over een product dat steeds vaker in winkels te vinden is.

  Ps: witte rijst? Ook een niet zo slim advies. Voedzamer en dus gezonder is zilvervliesrijst (want o.a. meer vitamines, vezels en mineralen).

 • T. Vogels, Eindhoven
  08-12-2016 08:03

  Hai,
  Gevarieerde voeding is voor iedereen het devies, helemaal mee eens. Wel goed dat we als professionals en patiŽnten de kennis opbouwen van ingrediŽnten.
  En dat valt helegaar niet mee zoals ik zelf ook merkte toen ik samen met onze diŽtisten voor een voorlichtingsmiddag een rondje supermarkt maakte. Dat is alweer enkele jaren geleden toen de "natriumarme" blauwe verpakkingen op de markt kwamen. Bleek daar inderdaad juist vaak veel kalium als vervanging in te zitten. Die producten stonden dan ook weer eens achterin de schappen met huishoudelijk artikelen weggestopt. Kregen overigens wel up-to- date informatie van de medewerkster van de kaasafdeling die uitstekend op de hoogte was van dieetvereisten!
  Davita, Fresenius zullen dit nieuws overigens wel hebben doorgekregen van hun eigen diŽtisten die ze in dienst hebben.

 • Charles van Bebber, Alkmaar
  06-12-2016 13:44

  Het is maar helemaal de vraag of de ruimere hoeveelheid fosfaat in quinoa in het bloed opgenomen wordt na vertering, aangezien het net als bij meer volkoren graansoorten gebonden is aan de vezel. Graanproducten bevatten niet de gunstige hoeveelheid en samenstelling van aminozuren die de meeste dierlijke eiwitbronnen wel hebben. Dat moet geen argument zijn om het te laten staan. Voor vegetariŽrs geeft combinatie met (fosfaat en kaliumrijke) peulvruchten of zuivel wel eiwit van hoge biologische waarde. Is de angst voor quinoa terecht? Zo gevarieerd mogelijk eten lijkt met een beter advies.

 • Sophie Luderer, Nijmegen
  05-12-2016 14:20

  Wat goed dat jullie dit onder de aandacht brengen! Ik zal het meteen ook delen op onze eigen website in cwz!
  Bijzonder trouwens dat de waarschuwing in Amerika vanuit Fresenius en DaVita komt en niet vanuit diŽtisten die nierpatiŽnten begeleiden.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Quinoa-hype kan gevaarlijk zijn voor dialysepatiŽnt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier