Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Publieksonderzoek naar dorstlessend snoepje voor dialysepatiŽnten

Door Redactie NierNieuws 

Klik op de foto voor uitleg

Het dorstgevoel van dialysepatiënten verminderen door de speekselproductie te stimuleren. Met een zuur snoepje, dat zoet smaakt. Dat wil een team van drie studenten Health Food Innovation Management voor elkaar krijgen. Op dit moment voeren ze een enquête uit onder potentiële gebruikers.

Nierpatiënten met een vochtbeperking, vooral maar niet alleen dialysepatiënten, hebben vaak dorst. Meer drinken mag niet, maar er zijn misschien andere manieren om het dorstgevoel te verminderen. De drie studenten Health Food Innovation Management willen dit proberen met een snoepje, dat de voorlopige naam Renalinies heeft meegekregen. Dit zijn harde snoepjes (vergelijkbaar met Napoleon) met een verhoogde zuurgraad waardoor er speeksel vrijkomt dat de dorst lest. Renalinies worden suikervrij en omhuld met een stof die de zuurperceptie van de consument beïnvloedt, waardoor het zure snoepje als zoet zal worden ervaren.

Om het probleem van dorst en speekseltekort en daarmee de vraag naar het snoepje, maar ook specifieke wensen, beter te leren kennen, willen de ontwikkelaars graag een enquête bij patiënten afnemen. In deze enquête willen ze smaak, behoefte en prijs van het product behandelen. De enquête omvat 15 multiple choice vragen en is hier te vinden.

De drie studenten zien dit niet alleen als een studieopdracht, maar zijn serieus van plan om het snoepje op de markt te brengen. Ze richten daarvoor een eigen bedrijfje op, Nutrizoon, en hebben ook al een Belgisch bedrijf bereid gevonden met hen samen te werken. Dit bedrijf beschikt over de apparatuur om het snoepje te produceren, en over de contacten om het via gezondheidswinkels te verkopen. Maar het is de bedoeling van de ontwikkelaars om ook te proberen of Renalinies via diëtisten, dialysecentra of apotheken verspreid kan worden. En in een later stadium willen ze ook kijken of het misschien vergoed kan worden.

'De enquête is niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Wij willen de nierpatient helpen door een oplossing te bieden voor hun dorst, het houden aan het vochtbeperkend dieet en hopen zelfs op lange termijn te bereiken dat we daarmee de ziektekosten kunnen reduceren.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-11-2015 | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier