Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Publicatieprijs

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) reikt elk jaar de Publicatieprijzen uit. De inzending voor de volgende ronde is nog twee weken geopend. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen.

Het doel van alle prijzen die de NFN door het jaar heen toekent,  is het wetenschappelijk onderzoek en de kwaliteit van zorg op het gebied van de nefrologie in Nederland te stimuleren. De Publicatieprijzen zijn specifiek bedoeld voor Nederlandse wetenschappers die in het voorgaande jaar, in dit geval 2017, de hoogst gewaardeerde (wetenschappelijke) publicatie als hoofdauteur op zijn of haar naam hebben staan. Uiteraard binnen de nefrologie, maar de NFN roept op dat heel breed te nemen; de prijs kan ook gaan naar een wetenschapper die werkzaam is op bijvoorbeeld een afdeling pathologie, chirurgie of immunologie.

Een jury die bestaat uit twaalf leden die werkzaam zijn in het veld, beoordeelt de inzendingen. Vervolgens wijst deze jury twee winnaars aan: een jonge onderzoeker (niet ouder dan 40 jaar) en een gevestigde onderzoeker, voor wie geen leeftijdsgrens geldt. De winnaars worden bekendgemaakt in een speciale sessie tijdens de Nefrologiedagen op 28 maart. Zij ontvangen een oorkonde en houden ter plekke een voordracht over het onderzoek dat in hun winnende publicatie aan de orde kwam.

Afdelingshoofden kunnen hun medewerkers aanmelden tot en met zondag 4 februari via secr@nefro.nl. Uiteraard met een toelichting waarom hun medewerker in aanmerking komt, het betreffende artikel en onder vermelding van de leeftijd van de hoofdauteur.

Tijdens de Nefrologiedagen reikt de NFN ook de Proefschriftprijzen uit voor de drie beste proefschriften binnen de nefrologie van afgelopen jaar, maar daarvoor is de inzending al gesloten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-01-2018 | Nog geen reacties
Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond. Ze werkt nu sinds vier jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling nefrologie onder leiding van nefroloog dr. Onno Teng. Aansluitend bij haar achtergrond als biomedisch wetenschapper en arts, richt zij zich met name op translationeel onderzoek waarbij ze onderzoek in het lab combineert met klinisch onderzoek om zo de vertaalslag te maken naar de patiŽnt.

Lees meer »

Ieder genetisch profiel eigen nierdieet »

In hoeverre je dieet bijdraagt aan aan de conditie van je nieren is mogelijk genetisch bepaald, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. NierpatiŽnten die een bepaald gen missen, hebben er misschien baat bij veel broccoli in hun dieet op te nemen. De onderzoekers verwijderden bij onderzoeksmuizen het Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) gen. Die muizen kregen vervolgens vaker last van hoge bloeddruk en nierproblemen.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.


Publicatieprijs

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier