Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Publicatieprijs

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) reikt elk jaar de Publicatieprijzen uit. De inzending voor de volgende ronde is nog twee weken geopend. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen.

Het doel van alle prijzen die de NFN door het jaar heen toekent,  is het wetenschappelijk onderzoek en de kwaliteit van zorg op het gebied van de nefrologie in Nederland te stimuleren. De Publicatieprijzen zijn specifiek bedoeld voor Nederlandse wetenschappers die in het voorgaande jaar, in dit geval 2017, de hoogst gewaardeerde (wetenschappelijke) publicatie als hoofdauteur op zijn of haar naam hebben staan. Uiteraard binnen de nefrologie, maar de NFN roept op dat heel breed te nemen; de prijs kan ook gaan naar een wetenschapper die werkzaam is op bijvoorbeeld een afdeling pathologie, chirurgie of immunologie.

Een jury die bestaat uit twaalf leden die werkzaam zijn in het veld, beoordeelt de inzendingen. Vervolgens wijst deze jury twee winnaars aan: een jonge onderzoeker (niet ouder dan 40 jaar) en een gevestigde onderzoeker, voor wie geen leeftijdsgrens geldt. De winnaars worden bekendgemaakt in een speciale sessie tijdens de Nefrologiedagen op 28 maart. Zij ontvangen een oorkonde en houden ter plekke een voordracht over het onderzoek dat in hun winnende publicatie aan de orde kwam.

Afdelingshoofden kunnen hun medewerkers aanmelden tot en met zondag 4 februari via secr@nefro.nl. Uiteraard met een toelichting waarom hun medewerker in aanmerking komt, het betreffende artikel en onder vermelding van de leeftijd van de hoofdauteur.

Tijdens de Nefrologiedagen reikt de NFN ook de Proefschriftprijzen uit voor de drie beste proefschriften binnen de nefrologie van afgelopen jaar, maar daarvoor is de inzending al gesloten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-01-2018 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa »

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »


Publicatieprijs

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier