Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Publicatieprijs

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) reikt elk jaar de Publicatieprijzen uit. De inzending voor de volgende ronde is nog twee weken geopend. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen.

Het doel van alle prijzen die de NFN door het jaar heen toekent,  is het wetenschappelijk onderzoek en de kwaliteit van zorg op het gebied van de nefrologie in Nederland te stimuleren. De Publicatieprijzen zijn specifiek bedoeld voor Nederlandse wetenschappers die in het voorgaande jaar, in dit geval 2017, de hoogst gewaardeerde (wetenschappelijke) publicatie als hoofdauteur op zijn of haar naam hebben staan. Uiteraard binnen de nefrologie, maar de NFN roept op dat heel breed te nemen; de prijs kan ook gaan naar een wetenschapper die werkzaam is op bijvoorbeeld een afdeling pathologie, chirurgie of immunologie.

Een jury die bestaat uit twaalf leden die werkzaam zijn in het veld, beoordeelt de inzendingen. Vervolgens wijst deze jury twee winnaars aan: een jonge onderzoeker (niet ouder dan 40 jaar) en een gevestigde onderzoeker, voor wie geen leeftijdsgrens geldt. De winnaars worden bekendgemaakt in een speciale sessie tijdens de Nefrologiedagen op 28 maart. Zij ontvangen een oorkonde en houden ter plekke een voordracht over het onderzoek dat in hun winnende publicatie aan de orde kwam.

Afdelingshoofden kunnen hun medewerkers aanmelden tot en met zondag 4 februari via secr@nefro.nl. Uiteraard met een toelichting waarom hun medewerker in aanmerking komt, het betreffende artikel en onder vermelding van de leeftijd van de hoofdauteur.

Tijdens de Nefrologiedagen reikt de NFN ook de Proefschriftprijzen uit voor de drie beste proefschriften binnen de nefrologie van afgelopen jaar, maar daarvoor is de inzending al gesloten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-01-2018 | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »


Publicatieprijs

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier