Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Publicatieprijs

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) reikt elk jaar de Publicatieprijzen uit. De inzending voor de volgende ronde is nog twee weken geopend. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen.

Het doel van alle prijzen die de NFN door het jaar heen toekent,  is het wetenschappelijk onderzoek en de kwaliteit van zorg op het gebied van de nefrologie in Nederland te stimuleren. De Publicatieprijzen zijn specifiek bedoeld voor Nederlandse wetenschappers die in het voorgaande jaar, in dit geval 2017, de hoogst gewaardeerde (wetenschappelijke) publicatie als hoofdauteur op zijn of haar naam hebben staan. Uiteraard binnen de nefrologie, maar de NFN roept op dat heel breed te nemen; de prijs kan ook gaan naar een wetenschapper die werkzaam is op bijvoorbeeld een afdeling pathologie, chirurgie of immunologie.

Een jury die bestaat uit twaalf leden die werkzaam zijn in het veld, beoordeelt de inzendingen. Vervolgens wijst deze jury twee winnaars aan: een jonge onderzoeker (niet ouder dan 40 jaar) en een gevestigde onderzoeker, voor wie geen leeftijdsgrens geldt. De winnaars worden bekendgemaakt in een speciale sessie tijdens de Nefrologiedagen op 28 maart. Zij ontvangen een oorkonde en houden ter plekke een voordracht over het onderzoek dat in hun winnende publicatie aan de orde kwam.

Afdelingshoofden kunnen hun medewerkers aanmelden tot en met zondag 4 februari via secr@nefro.nl. Uiteraard met een toelichting waarom hun medewerker in aanmerking komt, het betreffende artikel en onder vermelding van de leeftijd van de hoofdauteur.

Tijdens de Nefrologiedagen reikt de NFN ook de Proefschriftprijzen uit voor de drie beste proefschriften binnen de nefrologie van afgelopen jaar, maar daarvoor is de inzending al gesloten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-01-2018 | Nog geen reacties
RNA-sequencing om niermodel te analyseren

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen. In een recent artikel gaan Amerikaanse onderzoekers in op het belang van 'Single-Cell RNA sequencing' (scRNA-seq) voor het werken met deze organoïden.

Ongeveer vijf jaar geleden slaagden onderzoekers er voor het eerst in om nier-organoïden te kweken uit pluripotente stamcellen, dat zijn cellen die kunnen uitgroeien tot (bijna) elk ander type cel. Pluripotente stamcellen kunnen tegenwoordig worden verkregen door 'gewone' cellen, bijvoorbeeld uit bloed, te 'herprogrammeren'. De ontdekkers van dit proces kregen hiervoor in 2012 de Nobelprijs voor Geneeskunde. De nier-organoïden die op deze manier worden gemaakt zijn nog niet compleet, maar de belangrijkste celtypes zitten er al wel in.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »


Publicatieprijs

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier