Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Publicatieprijs

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) reikt elk jaar de Publicatieprijzen uit. De inzending voor de volgende ronde is nog twee weken geopend. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen.

Het doel van alle prijzen die de NFN door het jaar heen toekent,  is het wetenschappelijk onderzoek en de kwaliteit van zorg op het gebied van de nefrologie in Nederland te stimuleren. De Publicatieprijzen zijn specifiek bedoeld voor Nederlandse wetenschappers die in het voorgaande jaar, in dit geval 2017, de hoogst gewaardeerde (wetenschappelijke) publicatie als hoofdauteur op zijn of haar naam hebben staan. Uiteraard binnen de nefrologie, maar de NFN roept op dat heel breed te nemen; de prijs kan ook gaan naar een wetenschapper die werkzaam is op bijvoorbeeld een afdeling pathologie, chirurgie of immunologie.

Een jury die bestaat uit twaalf leden die werkzaam zijn in het veld, beoordeelt de inzendingen. Vervolgens wijst deze jury twee winnaars aan: een jonge onderzoeker (niet ouder dan 40 jaar) en een gevestigde onderzoeker, voor wie geen leeftijdsgrens geldt. De winnaars worden bekendgemaakt in een speciale sessie tijdens de Nefrologiedagen op 28 maart. Zij ontvangen een oorkonde en houden ter plekke een voordracht over het onderzoek dat in hun winnende publicatie aan de orde kwam.

Afdelingshoofden kunnen hun medewerkers aanmelden tot en met zondag 4 februari via secr@nefro.nl. Uiteraard met een toelichting waarom hun medewerker in aanmerking komt, het betreffende artikel en onder vermelding van de leeftijd van de hoofdauteur.

Tijdens de Nefrologiedagen reikt de NFN ook de Proefschriftprijzen uit voor de drie beste proefschriften binnen de nefrologie van afgelopen jaar, maar daarvoor is de inzending al gesloten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-01-2018 | Nog geen reacties
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk. Tri Nguyen zegt zelfs: 'Ik maak graag tijd vrij om een patiënt te ontvangen. Als een patiënt van het UMCU interesse heeft om zijn of haar nierbiopt te bekijken, kan hij of zij de nefroloog vragen contact met mij op te nemen. Samen met de patiënt kijk ik dan naar de digitale beelden en vertel ik wat we zien.'

Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 13 augustus op de mat.

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »


Publicatieprijs

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier