Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promoveren op open deuren

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Ziektekostenverzekeraars gebruiken tot nu toe weinig financiŽle prikkels om de zorgconsument te sturen.' Dat schrijft Lieke Boonen in haar proefschrift 'Consumentensturing in de zorg: (on)mogelijk?'

Dat komt volgens haar doordat veel consumenten negatief staan ten opzichte van keuzebeperkingen. Pas als blijkt dat verzekeraars voorkeursaanbieders selecteren op basis van kwaliteit, zouden verzekerden het advies van de verzekeraar opvolgen.

'Een veelvoorkomend probleem is het wantrouwen van verzekerden in het inkoopbeleid van verzekeraars. Zodra niet duidelijk is hoe verzekeraars voorkeursaanbieders selecteren, vrezen verzekerden dat alleen de prijs een rol speelt,' zegt Boonen. En hiermee hebben we alle open deuren op dit gebied wel zo'n beetje ingetrapt.

Of toch niet? Nee, Lieke Boonen heeft nog een laatste statement, zeg maar gerust, een uitsmijter: 'De ontwikkeling van betrouwbare kwaliteitsindicatoren die verzekeraars kunnen gebruiken om voorkeursaanbieders te selecteren is dus cruciaal voor een effectieve rol van zorgverzekeraars als zorginkoper.'

Laat het nou juist zo zijn dat de drijfveer van een verzekeraar, een ondernemer tenslotte, in de eerste plaats winst is en niet zozeer kwaliteit. Ze hebben dus niet zo heel veel redenen snel zulke instrumenten te ontwikkelen. Dat is het probleem.

Misschien kan Boonen een nader onderzoek doen. Een onderzoek zonder opsomming van open deuren. Bijvoorbeeld naar methoden om verzekeraars zo gek te krijgen ťcht op kwaliteit te gaan sturen. Dan heeft de maatschappij tenminste wat aan haar inspanningen en wie weet hoeven nierpatiŽnten dan niet meer zelf te winkelen voor goede zorg.

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-11-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Amber
    13-11-2009 17:17

    De vraag stellen is hem beantwoorden. Ik heb geen enkel vertrouwen in de medische capaciteiten van een zorgverzekeraar. Dat is toch ook hun vak helemaal niet? Het is mij een raadsel hoe de overheid kan denken dat de kwaliteit toeneemt als je deze, grotendeels volstrekt ontransparante, markt (denk eens aan de eerste hulp!) vrijlaat.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier