Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Zoutbeperkt dieet verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten na niertransplantatie

Wanneer: woensdag 11-04-2018

Een zoutbeperkt dieet verlaagt de bloeddruk en daarmee mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij niertransplantatiepatiënten. Dat concludeert Laura de Vries in haar proefschrift. Bovendien laat ze zien dat een gepersonaliseerde behandeling, waarbij de dosis prednisolon wordt aangepast aan de hoeveelheid cortisol in de urine, hier in de toekomst mogelijk ook een rol bij kan spelen.

Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is voor niertransplantatiepatiënten vele malen groter dan voor de gemiddelde mens. Dat komt doordat ze naast de ‘standaard’ risicofactoren als hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte, ook een slechtere nierfunctie hebben. Bovendien gebruiken ze medicijnen tegen afstoting van de donornier, zoals prednisolon. Prednisolon lijkt erg op het lichaamseigen stresshormoon cortisol en heeft onder meer hoge bloeddruk als bijwerking.

De Vries toont allereerst aan dat niertransplantatiepatiënten die een zoutbeperkt dieet volgen een veel lagere bloeddruk hebben, zonder dat dit nadelige effecten heeft op de nierfunctie. Vervolgens toont ze aan dat de mate waarin prednisolon de aanmaak en omzetting van cortisol beïnvloedt, gerelateerd is aan het aantal bijwerkingen van prednisolon, het optreden van het metabool syndroom en aan overlijden aan hart- en vaatziekten op de lange termijn. Zij adviseert daarom in de toekomst de behandeling met prednisolon te monitoren door het meten van de hoeveelheid cortisol in de urine. Zo kan schade door prednisolon mogelijk beperkt worden en kan het risico op bijwerkingen en hart- en vaatziekten op de lange termijn mogelijk verkleind worden.

Promotie L.V. de Vries: woensdag 11 april 2018, 14:30 uur
Titel proefschrift: Towards personalized cardiovascular risk management in renal transplant recipients

Promotores: prof. dr. S.J.L. Bakker, prof. dr. G.J. Navis, prof. dr. I.P. Kema

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen

sterren Gepubliceerd: zondag 08-04-2018
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Megaboete voor dood dialysepatiŽnten

Volgens persbureau Reuters heeft de Amerikaanse dialysegigant Davita een schikking getroffen met families van drie overleden dialysepatiënten. De families schikten voor 25,5 miljoen dollar. De oorspronkelijke eis was 383,5 miljoen. Volgens de aanklacht stierven de patiënten kort na dialysebehandelingen in de klinieken van het Amerikaanse bedrijf. Deze schikking voorkomt een hoger beroep.

DaVita werd ervan beschuldigd GranuFlo dialysevloeistof in haar klinieken te hebben gebruikt, ondanks waarschuwingen dat dit ernstig letsel of de dood tot gevolg zou kunnen hebben. Waarschijnlijk resulteerde dit in de dood van Irma Menchaca, Gary Gene Saldana en Deborah Hardin. Fresenius, dat GranuFlo produceerde is in 2011 gaan waarschuwen voor de soms dodelijke bijwerkingen de hemodialysevloeistof zoals hartritmestoornissen of fibrillaties in het hart tot aan plotselinge hartstilstand en overlijden. DaVita bleef het middel daarna nog gebruiken.

De families van de slachtoffers huurden advocatenkantoren in die stelden dat DaVita GranuFlo, gemaakt door de grootste dialyseaanbieder, Fresenius Medical Care niet had mogen gebruiken. Sommigen suggereren zelfs dat DaVita Inc. de behandeling in alle 2000 dialysecentra in de Verenigde Staten bleef toepassen ondanks onder meer een intern rapport van Fresenius waarin werd vastgesteld dat het gebruik van GranuFlo zou kunnen leiden tot een dramatische toename van hartstilstand tijdens het dialyseproces.

Plasmiddel verhoogt risico op huidkanker »

Mensen die langdurig hydrochloorthiazide slikken worden gevoeliger voor UV-straling en lopen daardoor een verhoogd risico op huidkanker, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hydrochloorthiazide is een diureticum, een plasmiddel. Uit Deens onderzoek blijkt nu dat vooral mensen met een lichte huid gevoeliger worden voor UV-straling als ze het jaren achtereen slikken. Daardoor neemt het risico op basaalcelcarcinoom, en vooral op plaveiselcelcarcinoom, toe.

Lees meer »

Oprecht medeleven »

Daar gaan we dan. Ik moet er eerst voor zorgen dat ik haar in de auto krijg. De overstap van de rolstoel naar de voorbank is al een onderneming op zich. Ze heeft bijna geen kracht meer in haar spieren en houdt de deur en het dak van de auto vast als steun- en leunpunt. ‘Ik vind het gewoon eng om je moeder zo te zien stunten. Op een dag gaat het mis en valt ze naast de auto’ had mijn man een keer gezegd toen ze met een plof op de voorstoel terechtkwam. En ook nu zie ik haar dat doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier