Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Zeldzame ziekte als model voor vaatverkalking

Wanneer: donderdag 15-02-2018

Verkalking van de vaatwand speelt een belangrijke rol in het optreden van hart- en vaatziekte en kan een aanknopingspunt zijn voor verdere preventieve behandeling. Vooral de verkalking van de middelste wand van de vaatwand (mediaverkalking), wat optreedt bij veroudering, diabetes mellitus en een verslechterde nierfunctie, leidt tot vaatziekte. Er is weinig bekend over de gevolgen van mediaverkalking.

Pseudoxanthoma elasticum (PXE) is een zeldzame, genetische verkalkingziekte waarbij al op jonge leeftijd mediaverkalking lijkt plaats te vinden. Naast de vaatverkalking hebben PXE patiënten typische huidafwijkingen (pseudoxanthomen) en oogafwijkingen die kunnen leiden tot ernstige slechtziendheid en blindheid. De ziekte PXE kan als model gebruikt worden om de gevolgen van mediaverkalking te bestuderen. In het proefschrift van Guido Kranenburg worden gevolgen van de ziekte PXE op het vaatstelsel onderzocht om zo meer te leren over de gevolgen van mediaverkalking.

Ook wordt het effect van bisfosfonaten op vaatverkalking en vaatziekte onderzocht. Op dit moment worden deze medicijnen gebruikt om botontkalking tegen te gaan, maar muizenstudies bij PXE laten zien dat deze medicijnen misschien vaatverkalking kunnen afremmen en een behandeling van PXE kunnen vormen.

Samenvattend laat dit proefschrift zien dat mediaverkalking leidt tot verstijving van slagaders en daarmee een hoger risico op hart- en vaatziekte, met name TIA’s, beroerte en vernauwde beenslagaders. Verder toont dit proefschrift aan dat bisfosfonaten het proces van verkalking en vaatziekte af kunnen remmen. Bij patiënten met PXE remt het bisfosfonaat etidronaat de vaatverkalking. Bisfosfonaten kunnen worden gebruikt om de ernstge ziekte PXE, waarvoor nog geen enkele behandeling beschikbaar was, te behandelen.

Promotie G. Kranenburg: donderdag 15 februari 2018
Titel proefschrift: Calcification-induced vascular disease: insights from pseudoxanthoma elasticum

Promotores: prof. dr. F.L.J. Visseren en prof. dr. P.A. de Jong
Co-promotor: dr. W. Spiering

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-02-2018
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier