Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Verschil tussen de nier en de lever na hersendood

Wanneer: woensdag 24-10-2018

De reactie op hersendood is per orgaan verschillend. Dat concludeert Anne van Erp in haar proefschrift, waarin zij haar onderzoek beschrijft naar organen van hersendode donoren. Zij toont onder andere aan dat de lever tijdens hersendood vooral een tekort heeft aan energie, terwijl de nieren vooral een tekort hebben aan zuurstof.

De resultaten van dit proefschrift onderstrepen dat er meer onderzoek gedaan moet worden om de huidige donortekorten te bestrijden. Donororganen komen in veel gevallen van hersendode donoren. De kwaliteit van deze organen is echter niet zo goed als van die van levende donoren. Wereldwijd is er een ernstig tekort aan donororganen. Alleen al in Europa staan er bijna vijftienduizend mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een manier om deze tekorten aan te pakken is het verbeteren van de kwaliteit van suboptimale donororganen, zoals die van hersendode donoren.

Van Erp toont in haar proefschrift aan dat de lever en de nieren anders gaan functioneren als iemand hersendood is. Zo heeft de lever het meest te lijden onder een daling van zogeheten autofagie: de lever is minder goed in staat is om slecht functionerende cellen af te breken waardoor er meer levercellen afsterven. De nieren zijn vooral gevoelig voor oxidatieve stress: een tekort aan zuurstof.

Verbetering van de kwaliteit van organen van hersendode donoren zou bereikt kunnen worden door een betere balans te bereiken tussen autofagie en oxidatieve stress.

Promotie Anne van Erp: woensdag 24 oktober 2018, 16:15 uur
Titel proefschrift: Targeting brain death-induced injury
Promotores: prof dr H.G.D. Leuvenink, prof. B. Jespersen
Locatie: Aula Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-10-2018
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier