Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Verschil tussen de nier en de lever na hersendood

Wanneer: woensdag 24-10-2018

De reactie op hersendood is per orgaan verschillend. Dat concludeert Anne van Erp in haar proefschrift, waarin zij haar onderzoek beschrijft naar organen van hersendode donoren. Zij toont onder andere aan dat de lever tijdens hersendood vooral een tekort heeft aan energie, terwijl de nieren vooral een tekort hebben aan zuurstof.

De resultaten van dit proefschrift onderstrepen dat er meer onderzoek gedaan moet worden om de huidige donortekorten te bestrijden. Donororganen komen in veel gevallen van hersendode donoren. De kwaliteit van deze organen is echter niet zo goed als van die van levende donoren. Wereldwijd is er een ernstig tekort aan donororganen. Alleen al in Europa staan er bijna vijftienduizend mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een manier om deze tekorten aan te pakken is het verbeteren van de kwaliteit van suboptimale donororganen, zoals die van hersendode donoren.

Van Erp toont in haar proefschrift aan dat de lever en de nieren anders gaan functioneren als iemand hersendood is. Zo heeft de lever het meest te lijden onder een daling van zogeheten autofagie: de lever is minder goed in staat is om slecht functionerende cellen af te breken waardoor er meer levercellen afsterven. De nieren zijn vooral gevoelig voor oxidatieve stress: een tekort aan zuurstof.

Verbetering van de kwaliteit van organen van hersendode donoren zou bereikt kunnen worden door een betere balans te bereiken tussen autofagie en oxidatieve stress.

Promotie Anne van Erp: woensdag 24 oktober 2018, 16:15 uur
Titel proefschrift: Targeting brain death-induced injury
Promotores: prof dr H.G.D. Leuvenink, prof. B. Jespersen
Locatie: Aula Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-10-2018
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Promotie: Betere voorspellingen bij cystenieren

Er zijn goedkopere en eenvoudigere methoden om de ontwikkeling van nierfalen bij patiënten met cystenieren te voorspellen. Dat concludeert Lianne Messchendorp in haar proefschrift. Zij onderzocht deze methoden, om tijdige start van behandeling met nierfunctiesparende middelen te bevorderen en zo nierfalen te uit te stellen of te voorkomen.

Autosomaal dominant polycysteuze nierziekte (ADPKD), ook wel cystenieren genoemd, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Bij deze ziekte worden cysten gevormd (blaasjes met vocht gevuld), die het nierweefsel wegdrukken. Hierdoor ontstaat bij zo'n zeventig procent van de patiënten nierfalen.

Lees meer »

Promotie: De nier beschermen rondom een transplantatie »

Promotie G.J. Nieuwenhuijs-Moeke: woensdag 27 maart 2019, 16.15 uur Titel proefschrift: Peroperative renal protective strategies in kidney transplantation Promotores: prof. dr. M.M.R.F. Struys, prof. dr. H.G.D. Leuvenink en prof. dr. R.J. Ploeg Copromotor: V.B. Nieuwenhuijs Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: Behandeluitkomsten in ANCA-vasculitis »

Promotie A.C. Hessels: woensdag 20 maart 2019, 16.15 uur Titel proefschrift: Treatment outcomes in ANCA-associated vasculitis - Determinants of efficacy and toxicity Promotor: prof. dr. C.A. Stegeman Copromotores: dr. A. Rutgers en dr. J.S.F. Sanders Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, GroningenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier