Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Verschil tussen de nier en de lever na hersendood

Wanneer: woensdag 24-10-2018

De reactie op hersendood is per orgaan verschillend. Dat concludeert Anne van Erp in haar proefschrift, waarin zij haar onderzoek beschrijft naar organen van hersendode donoren. Zij toont onder andere aan dat de lever tijdens hersendood vooral een tekort heeft aan energie, terwijl de nieren vooral een tekort hebben aan zuurstof.

De resultaten van dit proefschrift onderstrepen dat er meer onderzoek gedaan moet worden om de huidige donortekorten te bestrijden. Donororganen komen in veel gevallen van hersendode donoren. De kwaliteit van deze organen is echter niet zo goed als van die van levende donoren. Wereldwijd is er een ernstig tekort aan donororganen. Alleen al in Europa staan er bijna vijftienduizend mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een manier om deze tekorten aan te pakken is het verbeteren van de kwaliteit van suboptimale donororganen, zoals die van hersendode donoren.

Van Erp toont in haar proefschrift aan dat de lever en de nieren anders gaan functioneren als iemand hersendood is. Zo heeft de lever het meest te lijden onder een daling van zogeheten autofagie: de lever is minder goed in staat is om slecht functionerende cellen af te breken waardoor er meer levercellen afsterven. De nieren zijn vooral gevoelig voor oxidatieve stress: een tekort aan zuurstof.

Verbetering van de kwaliteit van organen van hersendode donoren zou bereikt kunnen worden door een betere balans te bereiken tussen autofagie en oxidatieve stress.

Promotie Anne van Erp: woensdag 24 oktober 2018, 16:15 uur
Titel proefschrift: Targeting brain death-induced injury
Promotores: prof dr H.G.D. Leuvenink, prof. B. Jespersen
Locatie: Aula Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-10-2018
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Overactivatie van de motor van het afweersysteem

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Marloes Michels uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis, Nijmegen, over haar onderzoek naar de motor van het complementsysteem (onderdeel van het aangeboren afweersysteem) bij patiënten met de zeldzame nierziekte C3 glomerulopathie. Haar onderzoek is in april 2018 gepubliceerd in het immunologische tijdschrift Frontiers in Immunology en is HIER te lezen. Voor dit onderzoek heeft Marloes de prijs voor het beste abstract gewonnen op het jaarlijkse Europese congres voor de kindernefrologie.

Marloes Michels is nu twee jaar bezig met haar promotieonderzoek bij de afdeling kindernefrologie onder leiding van kindernefroloog dr. Nicole van de Kar, dr. Elena Volokhina en prof. dr. Bert van den Heuvel. Haar onderzoek is onderdeel van het COMBAT Consortium (COMBAT Consortium – COMplement: Basic mechanisms, Assay development and novel Therapy), dat wordt gefinancierd door de Nierstichting.

Lees meer »

Promotie: Hoe gaat de nier om met ijzer »

Promotie S.E.G. van Raaij: dinsdag 19 februari 2019, 16.30 uur Titel proefschrift: Coming into view: Renal iron handling in human health and disease Promotores: prof. dr. D.W. Swinkels en prof. dr. R. Masereeuw Co-promotor: dr. R.P.L. van Swelm Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van HUS »

Promotie K.L. Wijnsma: vrijdag 8 maart 2019, 12.30 uur Titel proefschrift: A new era in hemolytic uremic syndrome. Diagnosis and treatment of a rare disease Promotores: prof. dr. L.P.W.J. van den Heuvel en prof. dr. J.F.M. Wetzels Co-promotores: dr. N.C.A.J. van de Kar en dr. E.B. Volokhina Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier