Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Verlengde stoltijd en trombose in het antifosfolipidensyndroom

Wanneer: dinsdag 05-12-2017

Het antifosfolipidensyndroom (APS) is een auto-immuunziekte gekarakteriseerd door trombose en onvoldragen zwangerschappen, die ook de nieren kan aantasten. Het belangrijkste diagnostische kenmerk dat geassocieerd is met een verhoogd risico op trombose, is een verlengde stoltijd, in het algemeen suggestief voor een bloedingsneiging. De tegenstrijdigheid tussen trombose en een verlengde stoltijd impliceert een paradox in de diagnose van APS.

Deze paradox is lastig te begrijpen en daarom heeft Jessica Molhoek het begrijpen van de verlengde stoltijd en zijn relatie tot trombose als onderwerp voor haar proefschrift genomen. Tijdens dit onderzoek is er een associatie bevestigd tussen een verlengde stoltijd en herseninfarcten in een groot onderzoek in Tanzania.

Patiënten met APS hebben autoantistoffen tegen het plasma-eiwit β2-glycoproteïne I (β2GPI). Autoantistoffen tegen β2GPI zijn verantwoordelijk voor de verlengde stoltijd. Molhoek heeft aangetoond dat het complex β2GPI-antistof de activatie van stolfactoren remt. Bovendien vond ze dat dit complex de inactivatie van een stolfactor remt. Dit laatste zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan trombose.

De proeven toonden ook aan dat β2GPI kan voorkomen in verschillende conformaties. Een antistof geselecteerd in het onderzoek tegen β2GPI toont aan dat meer dan 90% van β2GPI in de circulatie in een gesloten conformatie circuleert. In deze conformatie kan het eiwit niet worden herkend door de autoantistoffen.

Met dit onderzoek is er meer kennis over het mechanisme van de autoantistoffen tegen β2GPI op de verlengde stoltijd. De kennis opgedaan met dit proefschrift geeft meer antwoorden om de paradox te begrijpen en kan op den duur leiden tot betere behandeling en medicatie voor patiënten met het antifosfolipidensyndroom.

Promotie J.E. Molhoek: dinsdag 5 december 2017, 14:30 uur
Titel proefschrift: Looking into a paradox - Lupus anticoagulant and its relation to thrombosis in the antiphospholipid syndrome

Promotores: prof. dr. P.G. de Groot en prof. dr. J.C.M. Meijers
Co-promotores: dr. R.T. Urbanus

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-11-2017
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier