Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Rol bloedplaatjes bij acute nierschade

Wanneer: vrijdag 14-12-2018

In muizen met acute nierschade worden bloedplaatjes in de nieren geactiveerd. Marcel Jansen laat zien dat bloedplaatjes deels geactiveerd raken door dna dat vrijkomt door celdood. Dit blijkt uit zijn proefschrift over de rol van bloedplaatjes in de pathologie van acute nierschade.

Acute nierschade komt veel voor en leidt tot hoge sterfte bij patiënten en hoge kosten voor de maatschappij. Tot op heden is het onduidelijk hoe deze aandoening precies ontstaat en hoe het behandeld kan worden. Dit onderzoek geeft meer inzicht hoe bloedplaatjes betrokken zijn bij de ontwikkeling van acute nierschade. Dit inzicht draagt mogelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om de ziekte te voorkomen en beter te behandelen.

Promotie M. Jansen: vrijdag 14 december 2018, 11.00 uur
Titel proefschrift: The role of platelets in acute kidney injury

Promotor: prof. dr. S. Florquin
Copromotor: dr. J.J.T.H. Roelofs 

Locatie: Aula, Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam

sterren Gepubliceerd: maandag 10-12-2018 | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier