Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Rol bloedplaatjes bij acute nierschade

Wanneer: vrijdag 14-12-2018

In muizen met acute nierschade worden bloedplaatjes in de nieren geactiveerd. Marcel Jansen laat zien dat bloedplaatjes deels geactiveerd raken door dna dat vrijkomt door celdood. Dit blijkt uit zijn proefschrift over de rol van bloedplaatjes in de pathologie van acute nierschade.

Acute nierschade komt veel voor en leidt tot hoge sterfte bij patiënten en hoge kosten voor de maatschappij. Tot op heden is het onduidelijk hoe deze aandoening precies ontstaat en hoe het behandeld kan worden. Dit onderzoek geeft meer inzicht hoe bloedplaatjes betrokken zijn bij de ontwikkeling van acute nierschade. Dit inzicht draagt mogelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om de ziekte te voorkomen en beter te behandelen.

Promotie M. Jansen: vrijdag 14 december 2018, 11.00 uur
Titel proefschrift: The role of platelets in acute kidney injury

Promotor: prof. dr. S. Florquin
Copromotor: dr. J.J.T.H. Roelofs 

Locatie: Aula, Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam

sterren Gepubliceerd: maandag 10-12-2018 | Nog geen reacties
Overactivatie van de motor van het afweersysteem

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Marloes Michels uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis, Nijmegen, over haar onderzoek naar de motor van het complementsysteem (onderdeel van het aangeboren afweersysteem) bij patiënten met de zeldzame nierziekte C3 glomerulopathie. Haar onderzoek is in april 2018 gepubliceerd in het immunologische tijdschrift Frontiers in Immunology en is HIER te lezen. Voor dit onderzoek heeft Marloes de prijs voor het beste abstract gewonnen op het jaarlijkse Europese congres voor de kindernefrologie.

Marloes Michels is nu twee jaar bezig met haar promotieonderzoek bij de afdeling kindernefrologie onder leiding van kindernefroloog dr. Nicole van de Kar, dr. Elena Volokhina en prof. dr. Bert van den Heuvel. Haar onderzoek is onderdeel van het COMBAT Consortium (COMBAT Consortium – COMplement: Basic mechanisms, Assay development and novel Therapy), dat wordt gefinancierd door de Nierstichting.

Lees meer »

Promotie: Hoe gaat de nier om met ijzer »

Promotie S.E.G. van Raaij: dinsdag 19 februari 2019, 16.30 uur Titel proefschrift: Coming into view: Renal iron handling in human health and disease Promotores: prof. dr. D.W. Swinkels en prof. dr. R. Masereeuw Co-promotor: dr. R.P.L. van Swelm Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van HUS »

Promotie K.L. Wijnsma: vrijdag 8 maart 2019, 12.30 uur Titel proefschrift: A new era in hemolytic uremic syndrome. Diagnosis and treatment of a rare disease Promotores: prof. dr. L.P.W.J. van den Heuvel en prof. dr. J.F.M. Wetzels Co-promotores: dr. N.C.A.J. van de Kar en dr. E.B. Volokhina Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier