Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Minder ontstekingsreactie door niertransplantatie met heparine

Wanneer: woensdag 10-01-2018

Behandeling met afgeleiden van het antibloedstollingsmedicijn heparine kan helpen om ontstekingsprocessen in de nier na een niertransplantatie te remmen. Deze ‘heparine-afgeleiden’ kunnen op meerdere punten in het ontstekingsproces ingrijpen en zijn daardoor mogelijk geschikt voor gebruik in de klinische praktijk. Dat concludeert Ditmer Talsma in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde op basis van literatuurstudies en proefdieronderzoek. In dit onderzoek stond de rol van het lichaamseigen proteïne heparan sulfaat proteoglycanen (HSPGs) centraal binnen ontstekingsprocessen in de nier.

Talsma legt in zijn proefschrift uit dat de migratie van witte bloedcellen naar de infectiehaard of (zoals na een niertransplantatie) naar een gebied met weefselschade een belangrijk proces is in een ontstekingsreactie. De witte bloedcellen weten waar ze moeten zijn door de signaalmoleculen die worden verzonden door het beschadigde weefsel. In dit ‘boodschapperproces’ spelen HSPGs een belangrijke rol. De promovendus onderzocht wat deze rol precies is.

Ook ging hij na of het mogelijk is ontstekingsprocessen te remmen door de interactie tussen HSPGs en chemokines (een bepaalde groep ontstekings-signaalmoleculen) met medicijnen te verhinderen in een rat-transplantiemodel. Dat bleek inderdaad het geval te zijn, al ging deze remming van de ontstekingsreactie niet samen met een betere nierfunctie. Talsma benadrukt dan ook dat er meer onderzoek nodig is voordat de resultaten uit zijn onderzoek gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk.

Promotie D.T. Talsma: woensdag 10 januari 2018, 12:45 uur
Titel proefschrift: Renal heparan sulfate proteoglycans, a double edged sword

Promotores: prof. dr. C.A. Stegeman en prof. dr. M.R. Daha

Locatie: Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-01-2018
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier