Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Minder ontstekingsreactie door niertransplantatie met heparine

Wanneer: woensdag 10-01-2018

Behandeling met afgeleiden van het antibloedstollingsmedicijn heparine kan helpen om ontstekingsprocessen in de nier na een niertransplantatie te remmen. Deze ‘heparine-afgeleiden’ kunnen op meerdere punten in het ontstekingsproces ingrijpen en zijn daardoor mogelijk geschikt voor gebruik in de klinische praktijk. Dat concludeert Ditmer Talsma in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde op basis van literatuurstudies en proefdieronderzoek. In dit onderzoek stond de rol van het lichaamseigen proteïne heparan sulfaat proteoglycanen (HSPGs) centraal binnen ontstekingsprocessen in de nier.

Talsma legt in zijn proefschrift uit dat de migratie van witte bloedcellen naar de infectiehaard of (zoals na een niertransplantatie) naar een gebied met weefselschade een belangrijk proces is in een ontstekingsreactie. De witte bloedcellen weten waar ze moeten zijn door de signaalmoleculen die worden verzonden door het beschadigde weefsel. In dit ‘boodschapperproces’ spelen HSPGs een belangrijke rol. De promovendus onderzocht wat deze rol precies is.

Ook ging hij na of het mogelijk is ontstekingsprocessen te remmen door de interactie tussen HSPGs en chemokines (een bepaalde groep ontstekings-signaalmoleculen) met medicijnen te verhinderen in een rat-transplantiemodel. Dat bleek inderdaad het geval te zijn, al ging deze remming van de ontstekingsreactie niet samen met een betere nierfunctie. Talsma benadrukt dan ook dat er meer onderzoek nodig is voordat de resultaten uit zijn onderzoek gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk.

Promotie D.T. Talsma: woensdag 10 januari 2018, 12:45 uur
Titel proefschrift: Renal heparan sulfate proteoglycans, a double edged sword

Promotores: prof. dr. C.A. Stegeman en prof. dr. M.R. Daha

Locatie: Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-01-2018
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Amerikaanse wetenschappers maken podocyten uit gekweekte stamcellen

Onderzoekers van het Amerikaanse Wyss Institute hebben recent aangetoond dat hun methode om podocyten te produceren uit iPS-cellen, inderdaad podocyten oplevert die zich gedragen als 'echte', volgroeide podocyten in een nier. Dat betekent dat deze geproduceerde podocyten goed gebruikt kunnen worden in nefrologisch onderzoek.

De onderzoekers van het Wyss Institute, onderdeel van Harvard University, hadden enige tijd geleden al een manier gevonden om iPS-cellen door te ontwikkelen tot podocyten. Podocyten zijn voetvormige cellen die in de glomeruli in de nier regelen welke stoffen naar de voorurine gaan, en welke niet.

De iPS-cellen zijn 'induced pluripotent stem cells', 'gewone' cellen die zijn 'gereset' tot stamcellen. Deze stamcellen zijn eenvoudiger te verkrijgen dan 'echte' stamcellen, omdat die laatste maar op een paar plekken in het lichaam voorkomen, en dus lastiger te vinden zijn. Het onderzoeksteam maakte van deze iPS-cellen eerst nefron-progenitor-achtige cellen, die ze vervolgens blootstelden aan een mix van vijf soorten moleculen waarvan bekend was dat ze cruciaal zijn voor de ontwikkeling van podocyten. De procedure leek zo op het oog volwassen podocyten op te leveren, hoewel het ook de onderzoekers niet duidelijk was hoe het nou precies werkte.

Lees meer »

Gemaskeerde hypertensie niet gelijk verdeeld over de wereld »

Het lijkt er steeds meer op dat ambulante bloeddrukmeting een beter beeld van de bloeddruk van een patiënt geeft dan een meting bij de dokter. Maar de verschillen tussen beide methodes zijn wereldwijd niet hetzelfde, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is al langer bekend dat een bloeddrukmeting bij de dokter vaak niet je 'normale' bloeddruk als uitkomst heeft.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier