Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Hersenvliesontsteking bij verminderd functioneren van immuunsysteem

Wanneer: donderdag 12-04-2018

Bacteriële meningitis is een ernstige acute infectie van de hersenvliezen. Het wordt in meer dan 80 procent van de gevallen veroorzaakt door Streptococcus pneumoniae (pneumokokken) en Meisseria menigitidis (meningokokken).

Er zijn meerdere risicofactoren voor het krijgen van bacteriële meningitis, waarvan er veel te maken hebben met het verminderde functioneren van het immuunsysteem, zoals bij miltverwijdering, alcoholisme, hiv-infectie en het gebruik van geneesmiddelen die de afweer onderdrukken.

Kiril van Veen bestudeert de incidenten, de klinische kenmerken, het beloop en de uitkomst bij van bacteriële meningitis bij patiënten met verschillende aandoeningen leidend tot een toestand waarin de afweer is aangetast.

Promotie K. van Veen: donderdag 12 april 2018, 14:00 uur
Titel proefschrift: Bacterial meningitis in immunocompromised patients

Promotor: prof. dr. D. van de Beek
Copromotor: dr. M.C. Brouwer

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-04-2018
Bron: AMC | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier