Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: educatie rond levende donatie door 'Nierteam aan huis'

Wanneer: dinsdag 10-06-2014

Epidemioloog Sohal Ismail promoveert op 10 juni op zijn proefschrift over het 'Nierteam aan huis', dat in de regio Rotterdam actief is. Het Nierteamproject is opgezet om te onderzoeken of meer kennis en inzicht in de impact van nierfalen de donatiebereidheid bij leven binnen het sociaal netwerk van de patiënt vergroot.

Het Nierteam, bestaande uit epidemioloog Sohal Ismail en transplantatiecoördinator Annemarie Luchtenburg bezocht nierpatiënten en hun sociale netwerk aan huis voor groepsvoorlichting over de nierziekte en de behandelingsmogelijkheden. Het merendeel van de dialysepatiënten stond ruim twee jaar op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Hun situatie werd aan het eind van de onderzoeksperiode vergeleken met die van een controlegroep. Door de groepsvoorlichting thuis hadden de nierpatiënten en de door hen daarbij uitgenodigde relaties significant meer kennis, minder angsten en zorgen over nierdonatie bij leven. Het resultaat was een grotere bereidheid om donatie bij leven te bespreken en een nier te doneren. Daarmee is bereikt dat vijf keer meer nierpatiënten getransplanteerd zijn met een donornier van iemand uit hun naaste omgeving in vergelijking met patiënten die de voorlichting niet hebben gekregen.

'Verbluffend en hoopvol,' zo omschrijft prof.dr. W. Weimar, projectleider van 'Nierteam aan huis' en promotor van epidemioloog Ismail het resultaat. Deze onderzocht met zijn promotieonderzoek welke aspecten een rol spelen bij het vinden van een levende nierdonor. 'Donatie bij leven bespreekbaar maken vinden veel patiënten lastig,' bevestigt Ismail. 'Zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over nierziekten en de verschillende behandelopties en dit bespreken met familie, vrienden en kennissen is belangrijk. Dat weten we uit eerder onderzoek. Met het project 'Nierteam aan huis' liet de Nierstichting onderzoeken wat het effect is als nierpatiënten en hun familie- en kennissenkring hier thuis groepsvoorlichting over krijgen.' In dit onderzoek werkten inwendige geneeskunde en psychiatrie van het Erasmus MC nauw samen.

Promotie drs. S.Y. Ismail: dinsdag 10 juni 2014, 15:30 - 17:00 uur
Titel proefschrift: Home-based Education Increases Knowledge, Communication and Living Donor Kidney Transplantations

Promotores: prof.dr. J.J. van Busschbach en prof.dr. W. Weimar
Co-promotor: dr. E.K. Massey

Locatie: Faculteitsgebouw Erasmus MC, Prof.dr. Andries Querido zaal, Eg-370 Onderwijscentrum

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-06-2014
Bron: Erasmus MC | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier