Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: educatie rond levende donatie door 'Nierteam aan huis'

Wanneer: dinsdag 10-06-2014

Epidemioloog Sohal Ismail promoveert op 10 juni op zijn proefschrift over het 'Nierteam aan huis', dat in de regio Rotterdam actief is. Het Nierteamproject is opgezet om te onderzoeken of meer kennis en inzicht in de impact van nierfalen de donatiebereidheid bij leven binnen het sociaal netwerk van de patiënt vergroot.

Het Nierteam, bestaande uit epidemioloog Sohal Ismail en transplantatiecoördinator Annemarie Luchtenburg bezocht nierpatiënten en hun sociale netwerk aan huis voor groepsvoorlichting over de nierziekte en de behandelingsmogelijkheden. Het merendeel van de dialysepatiënten stond ruim twee jaar op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Hun situatie werd aan het eind van de onderzoeksperiode vergeleken met die van een controlegroep. Door de groepsvoorlichting thuis hadden de nierpatiënten en de door hen daarbij uitgenodigde relaties significant meer kennis, minder angsten en zorgen over nierdonatie bij leven. Het resultaat was een grotere bereidheid om donatie bij leven te bespreken en een nier te doneren. Daarmee is bereikt dat vijf keer meer nierpatiënten getransplanteerd zijn met een donornier van iemand uit hun naaste omgeving in vergelijking met patiënten die de voorlichting niet hebben gekregen.

'Verbluffend en hoopvol,' zo omschrijft prof.dr. W. Weimar, projectleider van 'Nierteam aan huis' en promotor van epidemioloog Ismail het resultaat. Deze onderzocht met zijn promotieonderzoek welke aspecten een rol spelen bij het vinden van een levende nierdonor. 'Donatie bij leven bespreekbaar maken vinden veel patiënten lastig,' bevestigt Ismail. 'Zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over nierziekten en de verschillende behandelopties en dit bespreken met familie, vrienden en kennissen is belangrijk. Dat weten we uit eerder onderzoek. Met het project 'Nierteam aan huis' liet de Nierstichting onderzoeken wat het effect is als nierpatiënten en hun familie- en kennissenkring hier thuis groepsvoorlichting over krijgen.' In dit onderzoek werkten inwendige geneeskunde en psychiatrie van het Erasmus MC nauw samen.

Promotie drs. S.Y. Ismail: dinsdag 10 juni 2014, 15:30 - 17:00 uur
Titel proefschrift: Home-based Education Increases Knowledge, Communication and Living Donor Kidney Transplantations

Promotores: prof.dr. J.J. van Busschbach en prof.dr. W. Weimar
Co-promotor: dr. E.K. Massey

Locatie: Faculteitsgebouw Erasmus MC, Prof.dr. Andries Querido zaal, Eg-370 Onderwijscentrum

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-06-2014
Bron: Erasmus MC | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier