Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: educatie rond levende donatie door 'Nierteam aan huis'

Wanneer: dinsdag 10-06-2014

Epidemioloog Sohal Ismail promoveert op 10 juni op zijn proefschrift over het 'Nierteam aan huis', dat in de regio Rotterdam actief is. Het Nierteamproject is opgezet om te onderzoeken of meer kennis en inzicht in de impact van nierfalen de donatiebereidheid bij leven binnen het sociaal netwerk van de patiënt vergroot.

Het Nierteam, bestaande uit epidemioloog Sohal Ismail en transplantatiecoördinator Annemarie Luchtenburg bezocht nierpatiënten en hun sociale netwerk aan huis voor groepsvoorlichting over de nierziekte en de behandelingsmogelijkheden. Het merendeel van de dialysepatiënten stond ruim twee jaar op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Hun situatie werd aan het eind van de onderzoeksperiode vergeleken met die van een controlegroep. Door de groepsvoorlichting thuis hadden de nierpatiënten en de door hen daarbij uitgenodigde relaties significant meer kennis, minder angsten en zorgen over nierdonatie bij leven. Het resultaat was een grotere bereidheid om donatie bij leven te bespreken en een nier te doneren. Daarmee is bereikt dat vijf keer meer nierpatiënten getransplanteerd zijn met een donornier van iemand uit hun naaste omgeving in vergelijking met patiënten die de voorlichting niet hebben gekregen.

'Verbluffend en hoopvol,' zo omschrijft prof.dr. W. Weimar, projectleider van 'Nierteam aan huis' en promotor van epidemioloog Ismail het resultaat. Deze onderzocht met zijn promotieonderzoek welke aspecten een rol spelen bij het vinden van een levende nierdonor. 'Donatie bij leven bespreekbaar maken vinden veel patiënten lastig,' bevestigt Ismail. 'Zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over nierziekten en de verschillende behandelopties en dit bespreken met familie, vrienden en kennissen is belangrijk. Dat weten we uit eerder onderzoek. Met het project 'Nierteam aan huis' liet de Nierstichting onderzoeken wat het effect is als nierpatiënten en hun familie- en kennissenkring hier thuis groepsvoorlichting over krijgen.' In dit onderzoek werkten inwendige geneeskunde en psychiatrie van het Erasmus MC nauw samen.

Promotie drs. S.Y. Ismail: dinsdag 10 juni 2014, 15:30 - 17:00 uur
Titel proefschrift: Home-based Education Increases Knowledge, Communication and Living Donor Kidney Transplantations

Promotores: prof.dr. J.J. van Busschbach en prof.dr. W. Weimar
Co-promotor: dr. E.K. Massey

Locatie: Faculteitsgebouw Erasmus MC, Prof.dr. Andries Querido zaal, Eg-370 Onderwijscentrum

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-06-2014
Bron: Erasmus MC | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier