Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: De rol van lichaamsblaasjes bij de regulatie van hoge bloeddruk

Wanneer: donderdag 15-02-2018

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen, en verhoogt hiermee het overlijdensrisico. Met een prevalentie van 1 op de 3 volwassenen wereldwijd, is hypertensie één van de ernstigste gezondheidsproblemen. In ~90% van de patiënten met hypertensie is de oorzaak onbekend.

In de nier bevindt zich een zouttransporter (NCC) die een essentiële rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Recentelijk is een nieuwe variant van deze zouttransporter ontdekt, die alleen in de mens voorkomt. Omar Tutakhel toonde tijdens zijn promotieonderzoek aan dat deze nieuwe variant fungeert als een volledig functioneel zout transporterend eiwit dat een belangrijke rol speelt bij (patho)fysiologische processen in de mens.

Ook toonde hij aan dat bepaalde lichaamsblaasjes als non-invasieve tool gebruikt kunnen worden om de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk te begeleiden. Deze zogeheten exosomen worden als kleine blaasjes door lichaamscellen afgescheiden in bloed en urine. In de toekomst kan het wellicht voor sommige ziekten een nierbiopt overbodig maken.

Promotie O.A.Z. Tutakhel: donderdag 15 februari 2018, 16:30 uur
Titel proefschrift: Alternative splicing-derived isoforms of the NaCl cotransporter and their role in hypertension

Promotores: prof. dr. R.J.M. Bindels, prof. dr. J.G.J. Hoederop en prof. dr. E. Hoorn
Co-promotor: dr. J.A.J. van der Wijst

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: maandag 29-01-2018
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier