Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Chronische nierschade in de huisartsenpraktijk

Wanneer: maandag 30-10-2017

Naar schatting heeft ongeveer een op de acht Nederlanders chronische nierschade (CNS). De meeste patiënten met CNS worden door de huisarts buiten het ziekenhuis behandeld. Deze eerstelijnszorg kan beter. Meer bewustwording onder huisartsen over het belang van CNS als risicofactor voor hart- en vaatziekten en voor eindstadium nierfalen kan daar aan bijdragen. CNS verdient daarom een prominente plek binnen het cardiovasculaire risicomanagement.

Binnen de eerstelijnszorg heeft de huisarts de mogelijkheid om de nierspecialist te raadplegen voor aanvullend advies zonder de patiënt direct te moeten verwijzen. Dit overleg vindt vaak plaats via telefoon of e-mail, maar dat heeft meerdere beperkingen. Daarom ontwikkelden de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde en Nefrologie van het Radboudumc een e-consultatieplatform, telenefrologie, als alternatieve overlegmethode.

Het platform heeft potentiële voordelen: tijdsefficiëntie, gebruik onafhankelijk van elkaar op een zelf gekozen moment, digitale verslaglegging van het overleg in het dossier van de patiënt en veilige dataoverdracht. Telenefrologie en e-consultatie in het algemeen zouden een grotere plaats moeten hebben in de dagelijkse praktijk, vindt promovendus Vincent van Gelder. De techniek biedt een toegankelijke manier voor de huisarts om de expertise van de specialist te benutten en past bij de visie om laagdrempelige zorg dichtbij de patiënt te bieden.

Promotie V.A. van Gelder: maandag 30 oktober 2017, 12:30 uur
Titel proefschrift: Chronic kidney disease management in primary care

Promotores: prof. dr. W.J.J. van Assendelft en prof. dr. J.F.M. Wetzels
Co-promotores: dr. N.D. Scherpbier-de Haan en dr. W.J.C. de Grauw

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier