Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Chronische nierschade in de huisartsenpraktijk

Wanneer: maandag 30-10-2017

Naar schatting heeft ongeveer een op de acht Nederlanders chronische nierschade (CNS). De meeste patiënten met CNS worden door de huisarts buiten het ziekenhuis behandeld. Deze eerstelijnszorg kan beter. Meer bewustwording onder huisartsen over het belang van CNS als risicofactor voor hart- en vaatziekten en voor eindstadium nierfalen kan daar aan bijdragen. CNS verdient daarom een prominente plek binnen het cardiovasculaire risicomanagement.

Binnen de eerstelijnszorg heeft de huisarts de mogelijkheid om de nierspecialist te raadplegen voor aanvullend advies zonder de patiënt direct te moeten verwijzen. Dit overleg vindt vaak plaats via telefoon of e-mail, maar dat heeft meerdere beperkingen. Daarom ontwikkelden de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde en Nefrologie van het Radboudumc een e-consultatieplatform, telenefrologie, als alternatieve overlegmethode.

Het platform heeft potentiële voordelen: tijdsefficiëntie, gebruik onafhankelijk van elkaar op een zelf gekozen moment, digitale verslaglegging van het overleg in het dossier van de patiënt en veilige dataoverdracht. Telenefrologie en e-consultatie in het algemeen zouden een grotere plaats moeten hebben in de dagelijkse praktijk, vindt promovendus Vincent van Gelder. De techniek biedt een toegankelijke manier voor de huisarts om de expertise van de specialist te benutten en past bij de visie om laagdrempelige zorg dichtbij de patiënt te bieden.

Promotie V.A. van Gelder: maandag 30 oktober 2017, 12:30 uur
Titel proefschrift: Chronic kidney disease management in primary care

Promotores: prof. dr. W.J.J. van Assendelft en prof. dr. J.F.M. Wetzels
Co-promotores: dr. N.D. Scherpbier-de Haan en dr. W.J.C. de Grauw

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier