Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Beter inzicht in medicatie nierpatiŽnten

Wanneer: woensdag 21-02-2018

Om verdere complicaties zoals verlies van nierfunctie te voorkomen is het voor patiënten met chronische nierschade en patiënten met diabetes type 2 heel belangrijk dat ze de juiste combinatie van medicijnen innemen. Maar hoe weet je als behandelaar of het medicijngebruik optimaal is? Samen met een onderzoeksgroep van het UMCG ontwikkelde Kirsten Smits tijdens haar promotietraject twee sets kwaliteitsindicatoren waarmee behandelaars beter inzicht krijgen in mogelijke verbeterpunten van de behandeling van beide ziekten. Deze sets blijken goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Het medicijngebruik kan hierdoor soms omlaag.

Wereldwijd hebben steeds meer mensen chronische nierschade of diabetes type 2. Dit zijn ziekten met een grote ziektelast die niet alleen een groot beslag op de patiënten leggen, maar ook veel kosten met zich meebrengen. Factoren waardoor beide ziektes kunnen verergeren zijn een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, verkeerde bloedsuikerwaarden, en proteïnurie (het afscheiden van grote eiwitten in de urine). Deze factoren moeten daarom met medicijnen goed onder controle worden gehouden. Er zijn verschillende soorten kwaliteitsmaten (indicatoren) om in kaart te brengen welke medicijnen patiënten krijgen voorgeschreven, maar deze indicatoren zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd.

Smits en haar collega’s ontwikkelden daarom twee nieuwe sets kwaliteitsindicatoren, een voor chronische nierziekte en een voor diabetes type 2, en ze pasten deze toe in de praktijk om de waarde ervan te onderzoeken. Ze concluderen onder andere dat hun nieuwe voorschrijfindicatoren mogelijke verbeterpunten kunnen identificeren, bijvoorbeeld dat sommige patiënten met chronische nierziekte meer RAS-remmers (bloeddrukverlagende medicijnen) nodig hebben of juist minder actieve vitamine D. Bij diabetes type 2 hielden Smits en haar collega’s rekening met het chronische karakter van deze ziekte. Mogelijke verbeterpunten die de indicatoren daar lieten zien waren dat in sommige gevallen intensivering van de behandeling nodig is, en dat in andere gevallen soms te veel glucose-verlagende middelen worden voorgeschreven. Samenvattend helpt dit onderzoek om het medicijngebruik in beide patiëntengroepen te verbeteren.

Promotie K.P.J. Smits: woensdag 21 februari 2018, 16:15 uur
Titel proefschrift: Quality of prescribing in chronic kidney disease and type 2 diabetes

Promotores: prof. dr. P. Denig, prof. dr. G.J. Navis en prof. dr. H.J.G. Bilo

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: woensdag 21-02-2018
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier