Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prijs voor onderzoek naar cystenieren

Door Merel Dercksen 

Foto: Universitair Medisch Centrum Nijmegen

De Amerikaanse nefrologe prof.dr. Lisa Guay-Woodford zal een belangrijke nefrologische prijs ontvangen voor haar onderzoek naar cystenieren. Guay-Woodford, werkzaam aan de University of Alabama in Birmingham (VS), bekleedt ook een bijzondere leerstoel in Nijmegen.

Guay-Woodford is dit jaar een van de drie ontvangers van de Lillian Jean Kaplan International Prize for Advancement in the Understanding of Polycystic Kidney Disease. De andere twee laureaten zijn dr. Friedhelm Hildebrandt van de University of Michigan en dr. Corinne Antignac van het Necker ziekenhuis in Parijs. De prijs wordt uitgereikt tijdens het wereldcongres voor nefrologie in Milaan, op 25 mei dit jaar, en bestaat voor elke ontvanger uit 50 duizend dollar (37 duizend euro). Het is voor het eerst, dat er geen twee maar drie laureaten zijn, allen kindernefrologen.

Guay-Woodford houdt zich vooral bezig met moleculair-genetische aspecten van polycystische nierziekte. Eerder was ze betrokken bij het opzetten van een databank met de gegevens van patiŽnten met de erfelijke aandoening. Afgelopen jaar werd zij in Nijmegen benoemd op de Valkhofleerstoel.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-03-2009
Bron: Bio-Medicine | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Bas de Koning, Oud-Beijerland
    26-08-2010 12:58

    Mijn cystenieren zijn zeer groot rechts 30 cm en links ca. 20 cm.Links zijn 5 cysten weggehaald in 2002 wegens te grote druk. Heb in december 2009 een reoperatie aan mijn hart ondergaan.
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier