Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prijs voor Albertien van Eerde tijdens congres ERA-EDTA

Door Redactie NierNieuws 

Klinisch geneticus Albertien van Eerde ontving zaterdag 3 juni de Stanley Shaldon Award voor jonge onderzoekers. Deze prijs van de Era-Edta2017 (European Renal Association/European Dialysis and Transplant Association) bestaat onder meer uit een bedrag van 10.000 euro. De jury roemt Van Eerde om haar streven genetisch onderzoek vast deel uit te laten maken van de nefrologische praktijk. Dat maakt het mogelijk de zorg voor nierpatiënten verder te verbeteren.

De ERA EDTA schrijft over Van Eerde dat zij in het UMC Utrecht 'patiëntenzorg van topniveau combineert met translationeel nefro-genetisch onderzoek'. Hiermee toont de jury haar waardering voor de wijze waarop Van Eerde research naar erfelijke nierziekten verbindt aan de zorg voor jonge en volwassen nierpatiënten. Albertien van Eerde is dan ook de drijvende kracht achter het Expertisecentrum voor erfelijke en aangeboren nier en urinewegaandoeningen, verbonden aan het UMC Utrecht. Dit expertisecentrum is dit jaar erkend door het Europese netwerk voor zeldzame nierziekten, ERKNet. Hierin komt de kennis en ervaring van 38 centra van kinder- en volwassenennefrologie uit 12 Europese lidstaten samen. Het delen van al die expertise maakt het mogelijk om de zorg te verbeteren voor meer dan 40.0000 patiënten met zeldzame nierziekten.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het 54ste Europese congres van de ERA EDTA in Madrid. Daar gaf Van Eerde ook een voordracht met als titel Nefrologie outside the box: waarom u in de dagelijkse praktijk aan genetica moet denken. Eerder ontving zij twee grote beurzen van de Nierstichting en een van het NutsOhra Fonds. Haar onderzoek is gericht op het verbeteren van de diagnostiek van nierziekten met een onbekende oorzaak door de toepassing van genetische testen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-06-2017
Bron: UMC Utrecht | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Prijs voor Albertien van Eerde tijdens congres ERA-EDTA

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier