Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prijs voor Albertien van Eerde tijdens congres ERA-EDTA

Door Redactie NierNieuws 

Klinisch geneticus Albertien van Eerde ontving zaterdag 3 juni de Stanley Shaldon Award voor jonge onderzoekers. Deze prijs van de Era-Edta2017 (European Renal Association/European Dialysis and Transplant Association) bestaat onder meer uit een bedrag van 10.000 euro. De jury roemt Van Eerde om haar streven genetisch onderzoek vast deel uit te laten maken van de nefrologische praktijk. Dat maakt het mogelijk de zorg voor nierpatiënten verder te verbeteren.

De ERA EDTA schrijft over Van Eerde dat zij in het UMC Utrecht 'patiëntenzorg van topniveau combineert met translationeel nefro-genetisch onderzoek'. Hiermee toont de jury haar waardering voor de wijze waarop Van Eerde research naar erfelijke nierziekten verbindt aan de zorg voor jonge en volwassen nierpatiënten. Albertien van Eerde is dan ook de drijvende kracht achter het Expertisecentrum voor erfelijke en aangeboren nier en urinewegaandoeningen, verbonden aan het UMC Utrecht. Dit expertisecentrum is dit jaar erkend door het Europese netwerk voor zeldzame nierziekten, ERKNet. Hierin komt de kennis en ervaring van 38 centra van kinder- en volwassenennefrologie uit 12 Europese lidstaten samen. Het delen van al die expertise maakt het mogelijk om de zorg te verbeteren voor meer dan 40.0000 patiënten met zeldzame nierziekten.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het 54ste Europese congres van de ERA EDTA in Madrid. Daar gaf Van Eerde ook een voordracht met als titel Nefrologie outside the box: waarom u in de dagelijkse praktijk aan genetica moet denken. Eerder ontving zij twee grote beurzen van de Nierstichting en een van het NutsOhra Fonds. Haar onderzoek is gericht op het verbeteren van de diagnostiek van nierziekten met een onbekende oorzaak door de toepassing van genetische testen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-06-2017
Bron: UMC Utrecht | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Prijs voor Albertien van Eerde tijdens congres ERA-EDTA

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier