Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prijs niersteenbehandeling wordt vrijgegeven

Door Merel Dercksen 

Als onderdeel van de besparingen in de zorg moeten ziekenhuizen en verzekeraars bij steeds meer behandelingen onderhandelen over de prijs. Vanaf volgend jaar geldt dat waarschijnlijk ook voor de behandeling van nierstenen.

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kan er een half miljard euro bespaard worden als er iets meer marktwerking in de zorg komt. Dat houdt onder andere in dat de prijzen voor meer ingrepen losgelaten worden. Op dit moment moeten ziekenhuizen en verzekeraars bijvoorbeeld al over operaties bij liesbreuken onderhandelen. Waarschijnlijk komen daar vanaf 2011 niersteenbehandelingen bij. Uiterlijk in oktober beslist het kabinet over de nieuwe prestatiebekostiging.

Om te voorkomen dat de kosten juist oplopen, doordat er steeds meer ingrepen gedaan worden, wil minister Klink van VWS wel een plafond stellen aan de omzet van de ziekenhuizen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-01-2010 | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier