Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prednisonsparen na transplantatie slecht voor cholesterol

Door Gerard Kok 

Als niergetransplanteerde kinderen weinig prednison of vergelijkbare medicijnen slikken, daalt vooral hun goede, en niet hun slechte cholesterol. Dat is zorgelijk, omdat niet alleen een te hoog totaal cholesterol, maar ook een verlaagd goed cholesterol (HDL), het risico op hart- en vaataandoeningen verhoogt.

Kinderen met een donornier die behandeld worden met steroÔden, lopen een verhoogde kans op hyperlipidemie. Bij hyperlipidemie is de hoeveelheid vetten in het bloed te hoog, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Canadese en Amerikaanse kinderartsen vroegen zich af wat nu precies het effect is van een medicijnschema met weinig steroÔden, op de vetspiegels in het bloed na transplantatie.

Ze volgden 29 kinderen (jonger dan 18) een jaar lang nadat zij een niertransplantatie hadden ondergaan. Een groep van 16 kinderen werd behandeld met een standaard hoeveelheid steroÔden om het immuunsysteem te onderdrukken, de overige 13 volgden een regime waarbij zo weinig mogelijk steroÔden werden toegediend.

Eťn maand na de transplantatie bleek de eerste groep een hoger totaal cholesterol te hebben dan de kinderen die weinig steroÔden slikten, maar dat verschil verdween in de loop der tijd. De onderzoekers vonden vergelijkbare resultaten voor de verschillen in slecht (LDL) cholesterol en de verhouding tussen goed en slecht cholesterol. Maar de kinderen die weinig steroÔden slikten, bleken na een maand ook een lagere concentratie 'goed' (HDL) cholesterol in het bloed te hebben dan de anderen. En dit verschil bleef zichtbaar gedurende het eerste jaar na de transplantatie.

Omdat te weinig 'goed' cholesterol risico's inhoudt, pleiten de onderzoekers voor verder onderzoek naar de effecten van het verlagen van de doses steroÔden voor kinderen met een donornier.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-06-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier