Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Praten over niergezondheid' succesvol gelanceerd

Door Merel Dercksen 

Dinsdag is in het UMC Groningen met een klik op de muis de niermodule van de website Praten over Gezondheid gelanceerd. Ondanks de informele sfeer was het toch nog even spannend: zou alles helemaal goed gaan? Kijkt u zelf maar.

Officiële en informele patiëntenverenigingen organiseren regelmatig dagen waarop mensen met elkaar kunnen praten over hun ziekte. 'Waar ga ik allemaal tegenaan lopen?' 'Hoe ga jij daar eigenlijk mee om?' Ook in het zelfmanagementprogramma STERK dat een aantal ziekenhuizen aanbiedt, waarderen de deelnemers het onderdeel 'ervaringen delen' het meest.

De afdelingen Nierziekten en Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMC Groningen hebben van dit praten met elkaar een webmodule gemaakt, die onderdeel is van de grotere site pratenovergezondheid.nl. Deze site is gebaseerd op een Engels initiatief. Op dit moment omvat hij de modules dementie en diabetes, en nu dus ook het begin van de module nierziekten. De site is ingedeeld in thema's en rondom elk thema, zoals 'een ander voedingspatroon'. Per thema zijn er meerdere interviewfragmenten te zien.

Dr. Sijrike van der Mei: 'We hanteren een wetenschappelijke methode om een soort grootste gemene deler rondom elk thema uit alle interviews te halen. Zo weet je, dat de ervaringsinformatie die op www.pratenovergezondheid.nl staat, betrouwbaar is. Dat is anders dan bij een blog, waar je de ervaring van een enkele persoon leest.' Nefroloog dr. Ron Gansevoort: 'Met een patiënt die goed geïnformeerd is, is het prettiger samenwerken. Zeker als je bedenkt dat een consult maar 10 minuten duurt. Patiënten die meer kennis hebben en al ervaringen van anderen hebben gehoord, accepteren de adviezen over veranderingen in lifestyle die wij geven ook beter.'

De module is nog niet af: er staan nu negen patiënten en twee partners op de site. Sijrike van der Mei: 'We hebben ook nog meer onderwerpen, maar daar zitten bijvoorbeeld thema's bij die maar door twee geïnterviewden genoemd zijn. Dat is niet genoeg om een betrouwbaar beeld te geven. We zullen eerst moeten zien of die onderwerpen ook voor andere patiënten spelen. Het is zeker de bedoeling om de module uit te breiden, ook met patiënten uit andere delen van het land. Zo wordt hij echt voor alle nierpatiënten.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-12-2014 | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »


'Praten over niergezondheid' succesvol gelanceerd

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier