Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Plant blijkt belangrijke veroorzaker nierproblemen en -kanker

Door Merel Dercksen 

Aristolochia clematitis (Wikipedia)

Aristolochiazuur, een bestanddeel uit planten uit de familie van de pijpbloemen, lijkt zowel op de Balkan als in Taiwan de oorzaak te zijn van het grote aantal nierpatiënten. Ook de in die regio's veelvoorkomende kankers van de bovenste urinewegen zouden daardoor verzoorzaakt worden.

Aristolochiazuur is een kankerverwekkende stof. De laatste jaren is er een zeer sterk vermoeden gerezen dat consumptie van de plant Aristolochia clematitis, of echte pijpbloem, de oorzaak is van Balkannefropathie. De plant bevat de verdachte stof en is inheems rond de Middellandse Zee. De eerder als mysterieus omschreven nierziekte, omdat er geen oorzaak bekend was, kenmerkt zich door een ontsteking tussen de nefronen. Ook de niertubuli raken aangetast. Bovendien komt er onder families waarvan veel leden aan Balkannefropathie lijden, ook veel kanker van de nieren en de urinewegen voor.

Nadat het verband tussen aristolochiazuur en nierfalen en urinewegkankers gelegd was, zijn onderzoekers op zoek gegaan naar andere regio's waar die combinatie te vinden is. In Taiwan komt nierfalen veel voor, en daarbij is het een land met een van de hoogste relatieve aantallen patiënten met kanker van de bovenste urinewegen. Traditionele oosterse medicijnen die aristolochiazuur bevatten blijken hier nog altijd zeer populair te zijn.

Nu bekend is wat het effect is van aristolochiazuur, ook op DNA-niveau, konden de onderzoekers patiënten met 'verdachte' kankers in Taiwan screenen op deze effecten in de nieren en urinewegen. De voor aristolochiagebruik kenmerkende genetische mutatie die inmiddels ook van de Balkan bekend is diende als leidraad.

De effecten van aristolochiazuur waren bij zo veel van de 151 patiënten met urinewegkanker zichtbaar, dat de onderzoekers concluderen dat de stof een van de belangrijkste oorzaken van nierfalen en vooral urinewegkanker is in Taiwan.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-04-2012
Bron: PNAS | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier