Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pionier Nederlandse dialyse overleden

Door Redactie NierNieuws 

Op 22 september is in Rotterdam dr. Erik Ernst Twiss (95) overleden. Twiss was een van de eerste nefrologen die het belang en de mogelijkheden van dialyse zagen. Hij heeft het dialysecentrum in het voormalige St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam opgericht.

De hemodialysemachine mag dan een Nederlandse uitvinding zijn, nadat Willem Kolff naar de Verenigde Staten was vertrokken was lang niet iedere internist in ons land overtuigd van deze nieuwe behandeltechniek. Belastend, duur, alleen door goed getrainde zorgverleners te gebruiken en lang niet altijd effectief. Erik Twiss zag wel mogelijkheden. Hij ging verder met experimenteren en ontwikkelen, waarbij hij in eerste instantie gebruikmaakte van een kunstnier van het Zweedse bedrijf Alwall. Dit was een zogenaamde platennier, net als het apparaat van Kolff met cellofaan als semipermeabel membraan.

Twiss promoveerde in 1950 aan de rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift 'Treatment of uremia by dialysis and other methods with special regard to the principles and scope of intestinal dialysis'. Aansluitend werkte hij van 1951 tot 1984 in het toenmalige St. Claraziekenhuis in Rotterdam. Al in 1952 richtte hij hier een dialysecentrum in. In dit centrum werkte hij met de Kiil-Twiss-kunstnier. Hierbij was, in tegenstelling tot sommige andere kunstnieren, geen pomp en geen donorbloed nodig.

In de jaren '50 was hemodialyse, door de beperkte vaattoegangsmogelijkheden, alleen nog geschikt als tijdelijke oplossing bij acuut nierfalen. Ook Twiss was toen nog van mening dat dialyse gestopt kon worden als uit een biopt bleek dat alle nierfilters verwoest zijn. Herstel was dan tenslotte niet meer mogelijk. Hier kwam pas verandering in met de uitvinding van de shunt. 

Dr. Erik Twiss heeft enige tientallen publicaties op zijn naam staan, onder andere over de mogelijkheid dialysaat te hergebruiken na behandeling met actieve kool. Hij is naamgever van het Dr. E.E. Twissfonds, dat onderzoek in de nefrologie financiert.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-09-2014 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Pionier Nederlandse dialyse overleden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier