Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pijnstillers schadelijk voor nieren hardlopers

Door Redactie NierNieuws 

Uit onderzoek van artsen van VieCuri Medisch Centrum blijkt dat hardlopen gepaard kan gaan met milde nierschade en dat die schade toeneemt bij het gebruik van pijnstillers uit de categorie NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen) tijdens het hardlopen. Bijna één derde van de recreatieve lopers van een halve marathon in dit onderzoek gebruikt pijnstillers. Dat schrijft VieCuri op zijn website.

Het viel de onderzoekers op dat hardlopers regelmatig klachten melden. Niet alleen blessures, maar ook donker verkleurde urine. Het is al bekend dat zware lichamelijke inspanning een tijdelijk negatief effect op de nieren kan hebben. Bij lopers van lange afstanden spelen in elk geval een tijdelijk vochttekort met verminderde doorbloeding als gevolg, en een verhoogde lichaamstemperatuur een rol. Onderzoeker en internist-intensivist Jos le Noble op de site van het ziekenhuis: 'Ook is bekend dat bepaalde pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen (NSAID's) invloed hebben op de werking van de nieren. In Nederland werden deze effecten niet eerder onderzocht bij recreatieve sporters'.

Le Noble en Rick van der Doelen (arts-assistent Klinische Chemie) hebben het onderzoek geleid. Hun deelnemers waren mensen die meeliepen met de Weir Venloop in 2015. In totaal leverden 79 deelnemers voor en na de wedstrijd urinemonsters in. Daarnaast vulden ze een vragenlijst in over hun gezondheidstoestand en het gebruik van medicijnen en pijnstillers. Uit de vragenlijsten maar vooral uit de urinemonsters blijkt dat een groot deel van de lopers pijnstillers gebruikt, terwijl ze geen blessure hebben. Onder de deelnemers aan de halve marathon was dat zelfs bijna een op de drie. Op kortere afstanden ligt het pijnstillergebruik lager, maar ook daar zijn dat vooral mensen die geen blessure hebben. Mogelijk gebruiken deze lopers de medicatie preventief.

Net als eerder bij Amerikaanse marathonlopers is aangetoond, hadden de deelnemers aan deze loopwedstijd lichte tijdelijke nierschade. En die schade was groter bij mensen die een NSAID gebruikt hadden, maar nam niet toe bij deelnemers die paracetamol namen. De onderzoekers kunnen nog niets zeggen over de effecten op lange termijn, maar doen al wel een aanbeveling: 'Op de eerste plaats zouden we hardlopers willen adviseren geen pijnstillers te gebruiken. Als je als hardloper toch niet zonder kunt dan is op basis van onze relatief kleine studiegroep het advies toch duidelijk om voor paracetamol te kiezen in plaats van NSAID's.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 20-03-2018
Bron: VieCuri | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Pijnstillers schadelijk voor nieren hardlopers

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier