Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pijnstillers als Ibuprofen verhogen risico nierkanker

Door Merel Dercksen 

Aspirine verhoogt het risico op nier-
kanker niet, hoewel het ook een
NSAID is

Aan het rijtje risicofactoren voor nierkanker kunnen nu ook bepaalde pijnstillers toegevoegd worden. Uit een Amerikaanse data-analyse over een langere termijn blijkt dat mensen die langdurig regelmatig deze middelen slikken, een sterk verhoogd risico lopen.

Aan de universiteit van Harvard verbonden wetenschappers gebruikten de gegevens van twee langlopende studies in de Verenigde Staten: de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. Ze keken naar het gebruik van pijnstillers door de deelnemers aan de studies, en hoeveel mensen er in de loop van de jaren nierkanker kregen. De 77.525 vrouwen werden 16 jaar gevolgd, de 49.403 mannen 20 jaar.

In totaal ontwikkelden 333 van hen niercelcarcinoom. De onderzoekers zagen geen verband met het gebruik van paracetamol, dat ook in andere opzichten als veilig bekendstaat. Maar andere niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers, zogenaamde NSAID's, verhoogden het risico op nierkanker wel. En hoe langer de deelnemers regelmatig van deze NSAID's geslikt hadden, hoe groter hun risico op nierkanker was. Opvallend genoeg gelden deze uitkomsten niet voor Aspirine, terwijl dat ook een NSAID is. Met Aspirine vonden de onderzoekers geen verband.

Hoewel het absolute risico nierkanker te krijgen nog altijd laag is, ook bij veelvuldig gebruik van de pijnstillers, noemen collega's het toch iets om rekening mee te houden. Deze pijnstillers zijn namelijk deels vrij verkrijgbaar, zoals Ibuprofen, en worden zeer veel gebruikt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-09-2011
Bron: Archives of Internal Meidcine | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier