Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pijnbestrijding bij cystenieren in UMC Groningen met zenuwblokkade

Door Redactie NierNieuws 

Dr. Ron T. Gansevoort

Het UMC Groningen en het UMC Utrecht hebben gezamenlijk een protocol opgesteld om ernstige pijn bij cystenierpatiënten te behandelen. In Groningen zijn inmiddels tien patiënten succesvol behandeld, en staat de deur open voor nieuwe patiënten.

Een deel van de cystenierpatiënten ervaart chronische pijnklachten. Soms zijn deze pijnklachten ernstig, en beïnvloeden ze de kwaliteit van leven. Deze chronische, ernstige pijn kan verschillende oorzaken hebben, waardoor de pijn vaak lastig te behandelen is.

De afdeling Nierziekten in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Groningen, waar veel expertise is op het gebied van cystenieren, heeft het initiatief genomen om een behandelprotocol op te stellen om deze ernstige pijn te behandelen. Een specialist van het pijnteam in het UMC Groningen brengt de pijnklachten in kaart. Daarna zal door middel van een tijdelijke zenuwblokkade worden onderzocht of de pijn wordt veroorzaakt door rek op het nierkapsel, of door druk van de vergrote nieren op omliggende organen. Wanneer de mogelijke oorzaak van de pijn is achterhaald, zal de pijnspecialist door middel van een definitieve zenuwblokkade proberen de pijn te behandelen.

Op dit moment is deze nieuwe behandelopzet bij 10 cystenierpatiënten uitgevoerd met zeer goed resultaat. Alle patiënten hadden na behandeling een duidelijke verlichting van hun pijnklachten en verbetering van kwaliteit van leven. Dr. Ron Gansevoort, internist-nefroloog: 'Wij zouden dit behandelprotocol graag aan meer cystenierpatiënten met chronische, invaliderende pijnklachten willen aanbieden, in de hoop deze klachten effectief te kunnen behandelen'.

Patiënten die meer willen weten kunnen contact opnemen met dr. Gansevoort, per e-mail of telefoon 050-3616161.

sterren Gepubliceerd: maandag 15-12-2014 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Cees van Alff, Maassluis
  15-06-2017 21:34

  Morgen, 16/6 word bij mij genoemde pijnbehandeling uitgevoerd in het RdeG ziekenhuis in Delft.
  Hoop op een oplossing.

 • Cees van Alff, Maassluis
  24-05-2017 20:35

  Ik heb al enige tijd pijn in mijn linkernier, vermoedelijk veroorzaakt door cystenieren. Ik slik dagelijks pijnstillers, ik word vaak wakker omdat ik op mijn linkerzijde ga liggen.yFmnMFb
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »


Pijnbestrijding bij cystenieren in UMC Groningen met zenuwblokkade

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier