Piekjaar besmettingen hantavirus
Door Redactie NierNieuws
Meerdere Duitse deelstaten melden een hoog aantal besmettingen met het Hantavirus. Dit virus gedijt onder knaagdieren. Mensen die ermee besmet raken krijgen griepachtige verschijnselen, waar in pechgevallen ineens inwendige bloedingen en nierfalen bij kunnen komen.
Het hantavirus kan hemorragische koorts veroorzaken. Dit is een ziektebeeld dat gepaard gaat met inwendige bloedingen en nierproblemen en dat dodelijk kan zijn. De behandeling is gericht op de symptomen: bijvoorbeeld voldoende vocht toedienen, bloedtransfusies geven en indien nodig dialyse. Er zijn meerdere virussen die tot dit ziektebeeld kunnen leiden. Vaak zijn dat tropische ziekteverwekkers, zoals het Lassavirus of het Denguevirus. Dat neemt niet weg dat ze ook wel eens in Europa opduiken, denk aan het Marburgvirus.
Inheemser is het hantavirus. Knaagdieren, in Nederland vaak de rosse woelmuis, dragen dit bij zich maar worden er niet ziek van. Via speeksel, urine of ontlasting kunnen ze het virus overbrengen op mensen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het schoonvegen van een schuur waar muizen huizen: de besmetting vindt dan plaats via de luchtwegen. Niet alle muizen zijn besmet. Ook is het zo dat lang niet iedereen die het virus oploopt, daar erg ziek van wordt. Maar hoe groter het aantal besmettingen, hoe meer ernstige ziektegevallen daar bij zullen zitten.
Zowel de Duitse deelstaat Hessen als Niedersachsen meldt een hoog aantal besmettingen met het Hantavirus: in Niedersachsen nu al 57 terwijl het er vorig jaar over het hele jaar 17 waren. In Hessen zijn in 2016 negen ziektegevallen geregistreerd, nu zijn dat er al 59. Een belangrijke oorzaak is dat er waarschijnlijk veel muizen zijn. En dat komt doordat 2016 voor beuken een mastjaar was: ze droegen veel beukenootjes. Voedsel in overvloed voor de muizen dus.
Verontrustend hieraan is dat mastjaren steeds vaker lijken voor te komen. Eeuwenlang was dat gemiddeld eens in de vier tot vijf jaar, sinds 40 jaar is die frequentie toegenomen tot eens in de twee tot drie jaar. Vroege Vogels meldde in 2016 dat dat zelfs het vierde jaar achtereen was: een zeldzaamheid. De oorzaak hiervan is te vinden in hogere temperaturen.
In Nederland valt het vooralsnog erg mee met de besmettingen met het Hantavirus: de virologische laboratoria hebben er volgens het RIVM slechts een handvol gemeld.
Gepubliceerd: dinsdag 27-06-2017
Bron: diverse | Reacties (1)
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.
Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.
Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/>
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »
U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.
Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »
Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.
Historische noot: Het Hantavirus was in de Koreaanse oorlog verantwoordelijk voor veel VN militairen om acuut nierfalen te ontwikkelen. Dit heeft de ontwikkeling van de dialyse ook een behoorlijke zet in de rug gegeven omdat de Amerikanen toen met toenemend succes dialyse ging inzetten. Kijk ook eens op wikipedia.org/wiki/Hantavirus