Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pia Dijkstra: 'stilzwijgende ja moet volledige ja zijn'

Door Gastredacteur 

Pia Dijkstra (D66)

Het Bootcongres, een congres voor professionals op gebied van transplantatie, vond dit jaar plaats in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Ieder jaar komen transplantatieprofessionals bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op gebied van transplantaties te bespreken.

Tijdens het Bootcongres komen medische, psychosociale en politieke ontwikkelingen rondom transplantatie en orgaandonatie aan bod. Dit jaar was de 26e editie van het congres en werd het 25 jarig jubileum van de Nederlandse Transplantatievereniging gevierd.

Politieke ontwikkelingen
Pia Dijkstra (D66) gaf tijdens het Bootcongres een update over de nieuwste politieke ontwikkelingen rondom de wet orgaandonatie. Het tekort aan donororganen en de lange wachtlijsten is in de ogen van velen voor een groot deel te wijten aan het huidige beslissysteem van de Wet op orgaandonatie. In het huidige systeem wordt men alleen orgaandonor, wanneer men expliciete toestemming geeft. De praktijk wijst uit dat maar weinig Nederlanders deze keuze ook daadwerkelijk registreren. D66 wil hier verandering in brengen. Door actieve donorregistratie kan het aantal donoren op een efficiënte manier vermeerderd worden en worden wachtlijsten op een donororgaan korter.  

Actieve donorregistratie
D66 heeft daarom onlangs een wetsvoorstel ingediend dat pleit voor invoering van een actief donorregistratiesysteem. 'Bij deze actieve donorregistratie is een stilzwijgende ja een volledige ja'. Alle Nederlandse burgers krijgen het donorformulier thuisgestuurd. Wanneer men zijn keuze om wel of geen donor te worden niet doorgeeft, ontvangen zij een reminder. Wanneer daarna reactie uitblijft wordt men automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Het staat iedereen te allen tijde vrij om deze registratie te wijzigen. Door deze manier van donorregistratie wordt men ‘gedwongen’ om na te denken over de keuze om orgaandonor te worden of niet. Wanneer men er niet over nadenkt of over wil nadenken, betekent dit vanzelfsprekend dat diegene als orgaandonor wordt geregistreerd. Belangrijk is om een goede voorlichting te bieden over orgaandonatie, om mensen te helpen bij deze beslissing.

Het wetsvoorstel wordt eerst voorgelegd aan de Eerste en de Tweede kamer. Pas als de meerderheid toestemt, kan het nieuwe systeem doorgevoerd worden. 

Dit is een bijdrage van Dorthe Slaats, Erasmus MC, Rotterdam.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-04-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • 2MH, Hilversum
    14-04-2014 15:10

    Positief. Nu registeren de meeste mensen niks. De huidige orgaandonatiewet bepaald dat nabestaanden dan moeten beslissen. Dat weten veel mensen niet. De nabestaanden worden dan extra belast met deze onmogelijke keuze op een onmogelijk moment. Meestal zeggen ze Nee maar soms Ja. Zelf actief een keuze maken is dus beter. Dat kan dus ook Nee zijn of dat jij vindt dat jouw nabestaanden mogen beslissen.
    Voor ADR dus.
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier