Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pia Dijkstra blij met dooie donormus

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De Tweede Kamer nam woensdag een voorstel aan waarin staat dat gemeenten meer in actie moeten komen om burgers te informeren over het donorschap. En Pia Dijkstra toont zich op de site van D66 'opgetogen over het aangenomen voorstel.'

Dat gemeenten op eigen initiatief al heel veel doen op dit gebied, zorgt ervoor dat ook dit schitterende voorstel thuishoort in het rijtje '130 op de snelweg' en 'AWBZ naar de gemeenten'.

Ze zijn allang praktijk (de overgang van grote delen van de AWBZ naar de WMO is al sinds jaren aan de gang) en veranderen niets aan de stand van het land. Hooguit leveren meer verkeersongelukken meer donoren op.

Alleen een systeemwijziging of een andere drastische ingreep kan echt verandering brengen. Maar daar is, ondanks onverwachte druk uit BelgiŽ, nog altijd geen zicht op.

D66 maakt ons blij met een dooie mus. In de praktijk gaat dit heel weinig opleveren. Zeker als je bedenkt dat maar 1 op de 10.000 ja-zeggers bij overlijden daadwerkelijk donor wordt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 30-10-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier