Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Persberichten medisch onderzoek onbetrouwbaar

Door Redactie NierNieuws 

Meer dan een op de vijf artikelen over gezondheidszorgnieuws bevat overdrijving en die vindt vaak zijn oorsprong in de persberichten waar de artikelen op gebaseerd zijn, concluderen onderzoekers uit Leiden.

Gezondheidsclaims in serieuze media, we komen ze allemaal wel eens tegen. Met enige regelmaat lijkt het alsof er een nieuw wondermiddel ontdekt is. Dat viel onderzoekers van de Universiteit Leiden en het LUMC ook op, daarom besloten ze uit te zoeken hoe vaak nieuwsberichten overdrijvingen bevatten en waar deze overdrijvingen ontstaan. Is dat al in het persbericht dat een universiteit uitstuurt, of zijn het de journalisten die zo'n verhaal vervolgens lekker aandikken?

De onderzoekers hebben 129 Nederlandse persberichten van universiteiten en academische ziekenhuizen over gezondheidsonderzoek uit 2015 bekeken, net als de 185 artikelen in de media die deze persberichten opleverden. Hun conclusie is dat 20% van de persberichten en 29% van de nieuwsberichten overdrijving bevat. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gevonden effect dat groter wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is, of een gelijktijdig optreden van twee verschijnselen waarbij ten onrechte wordt geschreven dat er een oorzakelijk verband tussen is.

In dit onderzoek is geen oorzakelijk verband aangetoond tussen overdrijving in het persbericht en in de daarop gebaseerde artikelen, maar er is wel een nauwe samenhang. De overdrijving in persberichten wordt bijna altijd overgenomen door journalisten. Terwijl niet-overdreven persberichten bijna nooit een overdreven nieuwsbericht opleveren.

Het monitoren en zo nodig verbeteren van de nauwkeurigheid en juistheid van academische persberichten lijken een belangrijke stap om de kwaliteit van gezondheidsnieuws te verhogen. Maar er ligt ook een taak voor journalisten, zegt Piet Bakker, lector journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, in de Volkskrant. 'Als journalist wéét je dat je bespeeld wordt en dat je daarom het nieuws moet checken.'

Als anekdotisch bewijs kunnen wij als redactie daar nog onze eigen ervaringen aan toevoegen. Die zijn ten eerste dat het, zeker bij tijdgebrek, erg makkelijk is om een persbericht een op een over te nemen - met uitzondering van die ene taalfout die er altijd in zit natuurlijk. Maar ook, dat persberichten vaak te mooi lijken om waar te zijn. En dat als je de moeite neemt om zelf het wetenschappelijk onderzoek te lezen wat eraan ten grondslag ligt, dat vaak ook zo is. Het is meer dan eens gebeurd dat wij contact opnamen met de onderzoeker die contactpersoon was en diegene een beetje ongelukkig bleek te zijn met het persbericht, omdat de oorspronkelijke conclusie veel genuanceerder was.

Tot slot nog een bevinding die enig licht werpt op waarom communicatieafdelingen zo graag overdrijven: overdreven persberichten leveren aanzienlijk vaker een nieuwsbericht op. En zeg nu zelf: u werd toch ook veel meer geprikkeld door onze kop 'Persberichten medisch onderzoek onbetrouwbaar' dan wanneer er had gestaan 'Minder dan de helft van persberichten gezondheidsonderzoek bevat zekere mate van overdrijving'?

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-01-2018
Bron: NTvG | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • T.Vogels, Veldhoven
  03-01-2018 08:24

  Dag redactie,
  Inderdaad is het een kunst en kunde om onderzoeken op hun merites te beschouwen. In die zin acht ik het bewijs dat 1/5e van de berichtgeving over medische zaken overdreven is geloofwaardig. Dat medisch onderzoek onbetrouwbaar is zoals de header aangeeft is daarmee wel weer "fake news" ..... Hoe prikkelend de zin ook is hoop ik toch dat we in 2018 voor het positiever in het nieuws komen.

  Met hartelijke groeten,

  TheodŰr
Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Het onderzoek waar het hier om draait, online gepubliceerd in Kidney International, is uitgevoerd in de periode 1 maart-5 april in dertien ziekenhuizen in New York, een stad die met een grote uitbraak kampt. Voor het onderzoek zijn alleen volwassen patiënten bestudeerd. Patiënten die al eindstadium nierfalen hadden of een functionerende transplantatienier, zijn uitgesloten van de studie.

In de genoemde vijf weken zijn bijna vijfenhalf duizend patiënten opgenomen. Dit zijn alleen de ziekere patiënten, net als hier blijven patiënten met lichtere klachten thuis. Van al deze patiënten kreeg ruim een derde te maken met acute nierproblemen. Vaak niet zo heel ernstig, stadium 1 van 5 volgens de internationale definitie. Maar, in een relatief groot aantal van de patiënten was het acute nierfalen zodanig ernstig, dat ze dialyse nodig hadden. Terugrekenend met de percentages die de auteurs in hun artikel noemen, komt het op 285 patiënten.

Lees meer »

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

RNA-sequencing om niermodel te analyseren »

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen.

Lees meer »


Persberichten medisch onderzoek onbetrouwbaar

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier