Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Paus laat zich de les lezen door gevestigde macht

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De keren dat de katholieke kerk heeft verkondigd dat orgaandonatie een teken van naastenliefde is, zijn allang niet meer op de vingers van een hand te tellen. En, geheel in lijn daarmee, wordt zo af en toe een pastoor of bisschop die geen voorstander van donatie is of dat zelfs een duivelse daad noemt, op de vingers getikt.

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger stond bekend als een groot voorstander van orgaandonatie. Al vroeg in de jaren zeventig, als aartsbisschop, tekende hij een donorcodicil. En waar hij de kans kreeg sprak hij zich positief uit over deze 'nobele daad na de dood'. En toen de kardinaal gekozen werd tot paus en Benedictus XVI, bleef hij zich in die zin uitlaten.

Maar kennelijk is een paus toch niet de machtige leider van de Katholieke kerk waarvoor ik hem steeds heb gehouden. Sinds zijn aantreden blijkt Benedictus namelijk niet meer te zijn geregistreerd als donor. Dat staat in een brief van de persoonlijk secretaris van de paus, Georg Gänswein, aan de Duitse arts Gero Winkelman die in zijn enthousiasme de paus ten voorbeeld stelde als een groot man en donorgeregistreerde.

Volgens de pauselijke secretaris zou de registratie 'ipso facto' vervallen zijn op het moment dat Benedictus werd gekozen. Het hoofd van de gezondheidsdienst van het Vaticaan legt uit waarom: het lichaam van Benedictus mag na de dood niet meer geschonden worden omdat het in zijn geheel moet worden vereerd.

Kennelijk betekent een verkiezing tot paus volledige uitlevering van ziel en lichaam aan kerkwetten die mijn bevattingsvermogen te boven gaan. De Katholieke kerk heeft de laatste tijd toch al geen beste pers, dus dit is, zou je denken, een goede gelegenheid om wat goodwill terug te halen. Waarom er voor gekozen is met een beroep op de heiligheid van de paus orgaandonatie in een minder positief daglicht te stellen, daar begrijp ik helemaal niets van.

sterren Gepubliceerd: zondag 06-02-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A., B.
    06-02-2011 09:45

    Erkennen of niet..? That's the question!

    By the way beste redactie, over "de paus de les lezen". Is de tragikomedie van de moord op een vorige paus u dan geheel ontgaan?
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier