Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Particuliere stichting geeft miljoenen voor nieronderzoek

Door Merel Dercksen 

De American Technion Society heeft van een particuliere stichting een miljoenengift ontvangen, om aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa onderzoek naar de genetische basis van nierziekten te laten doen. Het geld zal verdeeld worden over drie verschillende projecten. De oprichter van de stichting had ooit zelf een niertransplantatie ondergaan.

De E. Ike Eshaghian Foundation heeft 1,8 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) gedoneerd aan de American Technion Society. Deze organisatie ondersteunt en bevordert het hoger onderwijs in IsraŽl. Het geld is bedoeld om aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa onderzoek te doen naar nierziekten. Dit is de grootste technische universiteit in IsraŽl, waar ook veel medisch onderzoek plaatsvindt.

De drie projecten die gefinancierd worden uit het 'Eshagh and Ashraf Eshaghian Genetics of Kidney Disease Research Fund' richten zich op de rol van het mitochondriaal DNA bij nierfalen, de rol bij nierziekten van genen die de calcium-fosfaathuishouding reguleren en de genetische achtergrond van nierstenen. Het onderzoek zal gecoŲrdineerd worden door prof. Karl Skorecki van de afdeling nefrologie.

De oprichter van de stichting, Eshagh Eshaghian, was in de jaren '50 als Joodse immigrant uit Iran naar de VS gekomen. Hij maakte zijn fortuin onder andere in de chemische industrie, maar ook als antiekhandelaar. Hij had zelf een niertransplantatie ondergaan en overleed in 2003.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-05-2009 | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier