Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Overlijdensrisico nierpatiŽnten lijkt steeds meer op gemiddelde bevolking

Door Merel Dercksen 

Nierpatiënten lopen een hoger risico op overlijden dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dat extra risico de afgelopen twee decennia wel kleiner is geworden, zowel voor dialysepatiënten als voor getransplanteerden.

Mensen met nierfalen hebben een veel groter risico op overlijden dan hun leeftijdsgenoten in de algemene bevolking. Dat risico is in de loop van de afgelopen jaren wel gedaald, maar het was niet duidelijk of dat komt doordat het risico voor iedereen is afgenomen, of dat de overlevingskansen van nierpatiënten ook vergeleken met hun leeftijdsgenoten minder slecht zijn geworden.

Amerikaanse onderzoekers hebben het extra risico op overlijden ten opzichte van de algemene bevolking bepaald van bijna 2 miljoen patiënten die tussen 1995 en 2013 behandeld werden vanwege eindstadium nierfalen. Het ging daarbij zowel om volwassenen als kinderen. 

Voor alle leeftijdsgroepen zien de onderzoekers dat het relatieve sterfterisico van nierpatiënten in de onderzochte 18 jaar is afgenomen ten opzichte van leeftijdsgenoten. Het ligt nog altijd hoger, maar de verschillen zijn kleiner geworden. Dat geldt zowel voor dialysepatiënten als voor getransplanteerden. De grootste relatieve verbetering heeft plaatsgevonden bij kinderen in de leeftijdsgroep tot 14 jaar die getransplanteerd zijn. In absolute zin is de verbetering het grootst bij ouderen, maar omdat hun gezonde leeftijdsgenoten ook een hoog sterfterisico hebben, is het relatieve verschil niet zo groot.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-12-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tony de Ronde, Amsterdam
    29-12-2017 13:49

    Hoewel het verschil in levensverwachting van ons nierpatiŽnten met het gemiddelde kleiner aan het worden is (in de USA), hebben we nog een heel eind te gaan. Een mooie weergave daarvan is te zien op pagina 34 van het meest recente jaarverslag van ERA-EDTA (www.era-edta-reg.org/files/annualreports/pdf/AnnRep2015.pdf).
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Overlijdensrisico nierpatiŽnten lijkt steeds meer op gemiddelde bevolking

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier