Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Overlevingskansen nierkanker veel hoger als bijnier blijft zitten

Door Merel Dercksen 

Patiënten met nierkanker hebben betere overlevingskansen wanneer alleen de aangedane nier verwijderd wordt, en de bijnier aan die kant blijft zitten. Dat concluderen Canadese onderzoekers.

Dr. Stanley Yap en zijn collega's van het Princess Margaret Hospital en de universiteit van Toronto hebben tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association een posterpresentatie gehouden van hun vergelijkend onderzoek. Dat onderzoek deden ze onder patiënten met een vergelijkbaar niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker. Nog vaak wordt, ook bij kleinere tumoren, de hele nier verwijderd. Maar aan de nier zit ook nog de bijnier. Dat is een aparte klier, met geheel eigen functies, zoals het produceren van verschillende hormonen.

'Ondanks ondersteunend bewijs voor een volledige nierverwijdering waarbij de bijnier gespaard blijft, wordt deze methode van opereren nog te weinig gebruikt,' aldus Yap. 'De consequenties op lange termijn van een bijnier die alleen achterblijft zijn nog niet bekend', voegt hij daar wel aan toe.

Voor hun onderzoek verzamelden de wetenschappers gegevens uit pathologierapporten van het Ontario Cancer Registry over de periode 1995 tot 2004. Het ging om 1651 patiënten met niercelcarcinoom. Alle patiënten hadden een niet zo grote tumor zonder uitzaaiïngen. De onderzoekers concluderen dat er verschillende factoren zijn die het risico op overlijden binnen een tijdsspanne van 10 jaar verhogen. Dat zijn bijvoorbeeld een leeftijd boven de 70 jaar, en een hogere 'graad' van de tumor, een indeling op basis van (histologische) eigenschappen van de tumorcellen.

De onderzoekers hebben geen verband gevonden tussen het al dan niet verwijderen van de bijnier en de kanker-specifieke overleving van de patiënten. Maar ze zagen wel dat de algehele sterfte na 10 jaar ruim een kwart hoger lag onder de patiënten bij wie de bijnier verwijderd was, dan bij de patiënten bij wie de bijnier gespaard was. 'Onze resultaten ondersteunen het belang van het sparen van de bijnier bij een nierverwijdering.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-06-2012
Bron: Medscape | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier