Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Overgewicht bij tiener vergroot later kans op nierkanker

Door Gerard Kok 

Niercelkanker komt steeds vaker voor, vooral onder volwassenen van 40 tot 60 jaar. Het is lastig te behandelen (chemotherapie en radiotherapie bieden bijvoorbeeld geen soelaas), en de vijfjaarsoverleving is daarom navenant: 60-70% als de tumor zich tot de nier beperkt, maar minder dan 10% als er uitzaaiingen zijn. Het is dus van groot belang te weten welke mensen risico lopen op niercelkanker, omdat dan bijtijds met een behandeling kan worden begonnen. Israëlisch onderzoek werpt nu beter licht op de zaak door een aantal risicofactoren op niercelkanker te identificeren.

De onderzoekers bekeken de gegevens van de ruim 1,1 miljoen mannelijke Israëlische dienstplichtigen tussen 1967 en 2005. 274 van de mannelijke dienstplichtigen kregen op een gegeven moment niercelkanker. Uit de gegevens kwamen vervolgens twee risicofactoren naar voren: overgewicht ten tijde van de dienstplicht (hier gedefinieerd als een BMI hoger dan 27,5), en Europese etniciteit (dat wil zeggen: vader en/of grootvader kwamen uit Europa). Jongens met vaders uit Afrika of Azië liepen duidelijk minder kans op niercelkanker.

Hoewel er alleen mannen zijn onderzocht, concluderen de onderzoekers dat het risico op niercelkanker op latere leeftijd kan worden verlaagd door overgewicht in de tienerjaren te voorkomen. Daarnaast is Europese afkomst een risicofactor, maar daar valt niet veel aan te doen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-12-2012
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier