Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Over een kam scheren groepen chronisch zieken werkt niet

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Integrale bekostiging dekt een veel kleiner deel van de huisartsenzorg dan demissionair minister Klink ons nu al een hele tijd probeert aan te praten. PatiŽnten met diabetes, COPD en hartfalen komen veel vaker voor andere klachten bij de huisarts dan voor hun chronische aandoening.

Volgens Klink, die daarin de zorgverzekeraars napraatte, zijn de hoge kosten die bijvoorbeeld diabetespatiŽnten maken het directe gevolg van hun aandoening. Een systeem van integrale bekostiging zou dan een groot deel van de eerstelijnszorg dekken.

Hiervan blijkt nu, volgens een onderzoek van het NIVEL, niets te kloppen. Het hele circus van de integrale bekostiging lijkt nu al failliet. Dat vrijwel alle betrokkenen uit het veld en anderen die dicht bovenop de materie zitten, hadden voorspeld dat het zo niet werkte, werd aan de kant geschoven. Net als bij het EPD, dat gelukkig op het nippertje door de Eerste Kamer is tegengehouden, werden ook hier de echte experts niet gehoord.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben we achter de rug. De meeste partijprogramma's geven niet echt reden tot juichen op het gebied van de gezondheidszorg. Maar de kans dat het CDA weer de minister van Volksgezondheid gaat leveren, de grote wens van Ab Klink die dolgraag 'zijn karwei wil afmaken', is nu wel heel klein.

Er is dus een kans op vernieuwing. Laten we dan ook hopen dat er in de toekomst een frisse wind gaat waaien op het ministerie van VWS. Een kabinet dat niet het ene kind na het andere met het badwater wegwerpt, de beste adviezen bij voorkeur naast zich neerlegt en de Kamer minacht, zou een zegen zijn voor het land. En zeker voor de zorg.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier