Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Over een kam scheren groepen chronisch zieken werkt niet

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Integrale bekostiging dekt een veel kleiner deel van de huisartsenzorg dan demissionair minister Klink ons nu al een hele tijd probeert aan te praten. PatiŽnten met diabetes, COPD en hartfalen komen veel vaker voor andere klachten bij de huisarts dan voor hun chronische aandoening.

Volgens Klink, die daarin de zorgverzekeraars napraatte, zijn de hoge kosten die bijvoorbeeld diabetespatiŽnten maken het directe gevolg van hun aandoening. Een systeem van integrale bekostiging zou dan een groot deel van de eerstelijnszorg dekken.

Hiervan blijkt nu, volgens een onderzoek van het NIVEL, niets te kloppen. Het hele circus van de integrale bekostiging lijkt nu al failliet. Dat vrijwel alle betrokkenen uit het veld en anderen die dicht bovenop de materie zitten, hadden voorspeld dat het zo niet werkte, werd aan de kant geschoven. Net als bij het EPD, dat gelukkig op het nippertje door de Eerste Kamer is tegengehouden, werden ook hier de echte experts niet gehoord.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben we achter de rug. De meeste partijprogramma's geven niet echt reden tot juichen op het gebied van de gezondheidszorg. Maar de kans dat het CDA weer de minister van Volksgezondheid gaat leveren, de grote wens van Ab Klink die dolgraag 'zijn karwei wil afmaken', is nu wel heel klein.

Er is dus een kans op vernieuwing. Laten we dan ook hopen dat er in de toekomst een frisse wind gaat waaien op het ministerie van VWS. Een kabinet dat niet het ene kind na het andere met het badwater wegwerpt, de beste adviezen bij voorkeur naast zich neerlegt en de Kamer minacht, zou een zegen zijn voor het land. En zeker voor de zorg.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-06-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier