Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Osama Bin Laden-jager blijkt verdwaasde dialysepatiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Bron: Wikipedia

De Amerikaanse premiejager die in zijn eentje de jacht had geopend op Al Qaidaleider Osama Bin Laden, blijkt hemodialysepatiŽnt. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Gary Brooks Faulkner (50) werd eerder deze week opgepakt in het noorden van Pakistan, terwijl hij bezig was Bin Laden op te sporen. Hij was van plan de Al Qaida-leider te onthoofden als wraak voor de aanslagen op het WTC in New York in 2001.

'Gary's nieren werken maar voor 9 procent', zegt Faulkners zuster. 'Ik vermoed dat hij nog ťťn laatste daad voor zijn vaderland wilde stellen omdat hij bang was de dialyse niet langer te overleven. Onze grootste zorg is dat mijn broer in Pakistan niet de medische zorg krijgt die hij nodig heeft. In dat geval zit hij zwaar in de problemen.' Een lokale Pakistaanse arts heeft echter gezegd dat de gezondheidstoestand van Faulkner heel redelijk zou zijn.

Volgens een broer van de premiejager, er staat een prijs van 25 miljoen dollar op het hoofd van Bin Laden, is Faulkner geestelijk helemaal normaal. 'Hij is net zo normaal als jij en ik, hij is alleen nogal hartstochtelijk... '

Ook van Osama Bin Laden zelf wordt wel beweerd dat hij dialysepatiŽnt zou zijn.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier