Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Organen van verslaafden en kankerpatiŽnten zijn geschikt voor hoogrisicopatiŽnten'

Door Jeroen van Setten 

In Engeland ondersteunt het nationale ziekenfonds (NHS) een voorstel om organen van mensen met kanker en mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs toch voor transplantatie te gebruiken. Ze zouden dan moeten worden gebruikt bij patiënten voor wie er anders geen redding meer is. Bijvoorbeeld als dialyse niet langer mogelijk is of een levertransplantatie op zeer korte termijn moet plaatsvinden. De patiënt zou hiervoor natuurlijk wel zelf toestemming moeten geven.

Artsen uit Manchester pleiten voor het opzetten van wat zij noemen, een 'fast-track' wachtlijst. Ze stellen zich voor dat patiënten via die lijst, sneller dan normaal, in aanmerking kunnen komen voor een zogenaamd hoogrisico-orgaan. Het zou dan moeten gaan om patiënten die zonder transplantatie een nog veel hoger risico lopen om te overlijden. Bijvoorbeeld dialysepatiënten bij wie dialyseren niet meer mogelijk is.

Professor James Neuberger, directeur van NHS Blood and Transplant, staat niet onwelwillend tegenover het plan. 'Dit is absoluut een spannend voorstel,' vindt hij. Er moet daarvoor wel een duidelijk protocol komen. De centra moeten bijvoorbeeld ook goed kijken of ze het risico verantwoord vinden. De factoren waarmee in het protocol rekening gehouden moeten worden zijn er vele, maar dat is bij de gewone wachtlijst ook het geval. 

'Vorig jaar overleden in het Verenigd Kononkrijk 279 patiënten op de wachtlijst voor een nier, alvleesklier of combinatie daarvan,' zegt prof. Neuberger. 'Nog eens 585 patiënten verdwenen van de wachtlijst. Dat gebeurt wanneer patiënten te ziek worden om een ​​transplantatie te doorstaan. Meestal overlijden ze niet veel later.'

Volgens de bedenkers van het plan is het feitelijke risico van organen van veel donoren die worden afgewezen een 'educated guess'. Nieren met infecties of nieren van donoren met een hersentumor worden afgewezen vanwege het verwachte risico terwijl in feite 'het risico van overdracht van de tumor in veel van deze maligniteiten zeer laag is', stellen ze.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-03-2015
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »


'Organen van verslaafden en kankerpatiŽnten zijn geschikt voor hoogrisicopatiŽnten'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier