Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Organen van verslaafden en kankerpatiŽnten zijn geschikt voor hoogrisicopatiŽnten'

Door Jeroen van Setten 

In Engeland ondersteunt het nationale ziekenfonds (NHS) een voorstel om organen van mensen met kanker en mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs toch voor transplantatie te gebruiken. Ze zouden dan moeten worden gebruikt bij patiënten voor wie er anders geen redding meer is. Bijvoorbeeld als dialyse niet langer mogelijk is of een levertransplantatie op zeer korte termijn moet plaatsvinden. De patiënt zou hiervoor natuurlijk wel zelf toestemming moeten geven.

Artsen uit Manchester pleiten voor het opzetten van wat zij noemen, een 'fast-track' wachtlijst. Ze stellen zich voor dat patiënten via die lijst, sneller dan normaal, in aanmerking kunnen komen voor een zogenaamd hoogrisico-orgaan. Het zou dan moeten gaan om patiënten die zonder transplantatie een nog veel hoger risico lopen om te overlijden. Bijvoorbeeld dialysepatiënten bij wie dialyseren niet meer mogelijk is.

Professor James Neuberger, directeur van NHS Blood and Transplant, staat niet onwelwillend tegenover het plan. 'Dit is absoluut een spannend voorstel,' vindt hij. Er moet daarvoor wel een duidelijk protocol komen. De centra moeten bijvoorbeeld ook goed kijken of ze het risico verantwoord vinden. De factoren waarmee in het protocol rekening gehouden moeten worden zijn er vele, maar dat is bij de gewone wachtlijst ook het geval. 

'Vorig jaar overleden in het Verenigd Kononkrijk 279 patiënten op de wachtlijst voor een nier, alvleesklier of combinatie daarvan,' zegt prof. Neuberger. 'Nog eens 585 patiënten verdwenen van de wachtlijst. Dat gebeurt wanneer patiënten te ziek worden om een ​​transplantatie te doorstaan. Meestal overlijden ze niet veel later.'

Volgens de bedenkers van het plan is het feitelijke risico van organen van veel donoren die worden afgewezen een 'educated guess'. Nieren met infecties of nieren van donoren met een hersentumor worden afgewezen vanwege het verwachte risico terwijl in feite 'het risico van overdracht van de tumor in veel van deze maligniteiten zeer laag is', stellen ze.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-03-2015
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


'Organen van verslaafden en kankerpatiŽnten zijn geschikt voor hoogrisicopatiŽnten'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier