Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Organen van verslaafden en kankerpatiŽnten zijn geschikt voor hoogrisicopatiŽnten'

Door Jeroen van Setten 

In Engeland ondersteunt het nationale ziekenfonds (NHS) een voorstel om organen van mensen met kanker en mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs toch voor transplantatie te gebruiken. Ze zouden dan moeten worden gebruikt bij patiënten voor wie er anders geen redding meer is. Bijvoorbeeld als dialyse niet langer mogelijk is of een levertransplantatie op zeer korte termijn moet plaatsvinden. De patiënt zou hiervoor natuurlijk wel zelf toestemming moeten geven.

Artsen uit Manchester pleiten voor het opzetten van wat zij noemen, een 'fast-track' wachtlijst. Ze stellen zich voor dat patiënten via die lijst, sneller dan normaal, in aanmerking kunnen komen voor een zogenaamd hoogrisico-orgaan. Het zou dan moeten gaan om patiënten die zonder transplantatie een nog veel hoger risico lopen om te overlijden. Bijvoorbeeld dialysepatiënten bij wie dialyseren niet meer mogelijk is.

Professor James Neuberger, directeur van NHS Blood and Transplant, staat niet onwelwillend tegenover het plan. 'Dit is absoluut een spannend voorstel,' vindt hij. Er moet daarvoor wel een duidelijk protocol komen. De centra moeten bijvoorbeeld ook goed kijken of ze het risico verantwoord vinden. De factoren waarmee in het protocol rekening gehouden moeten worden zijn er vele, maar dat is bij de gewone wachtlijst ook het geval. 

'Vorig jaar overleden in het Verenigd Kononkrijk 279 patiënten op de wachtlijst voor een nier, alvleesklier of combinatie daarvan,' zegt prof. Neuberger. 'Nog eens 585 patiënten verdwenen van de wachtlijst. Dat gebeurt wanneer patiënten te ziek worden om een ​​transplantatie te doorstaan. Meestal overlijden ze niet veel later.'

Volgens de bedenkers van het plan is het feitelijke risico van organen van veel donoren die worden afgewezen een 'educated guess'. Nieren met infecties of nieren van donoren met een hersentumor worden afgewezen vanwege het verwachte risico terwijl in feite 'het risico van overdracht van de tumor in veel van deze maligniteiten zeer laag is', stellen ze.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-03-2015
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »


'Organen van verslaafden en kankerpatiŽnten zijn geschikt voor hoogrisicopatiŽnten'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier